Basecamp

Från 2024 års läger. Mer information om 2025 kommer under hösten.

Ta möjligheten att uppleva Åres fantastiska omgivningar från hästryggen, ta dig upp på Storsnasen på skidor eller utmana dig själv med en tur fjällöpning. Totalt erbjuder Basecamp Åre dig över tio olika aktiviteter att välja mellan, alltifrån klättring till kajakpaddling och vandringar. Ingen förkunskap krävs då samtliga aktiviteter leds av kunniga instruktörer.

Ta chansen att prova något du aldrig testat förut, eller utvecklas ytterligare i aktiviteter du redan kan. Speciellt välkommen om du inte varit med på Basecamp Åre tidigare, du kommer garanterat få spännande och roliga dagar att minnas! Aktivitetsdagarna kan du antingen spendera med att fokusera på en aktivitet eller så kan du testa något nytt varje dag. De mest populära aktiviteterna har tidigare år snabbt tagit slut när anmälan öppnat. Var på hugget och säkra din plats!

På Basecamp Åre möts människor från hela Sverige som vill ut i naturen och få både en utmaning och ett äventyr. Du får uppleva idrottsglädje, trosglädje och livsglädje i en härlig kombination – och också möjlighet till gemenskap och tid att lära känna nya människor.

På kvällarna har vi gemensamma samlingar i Undersåker kyrka där frågor kring livet och den kristna tron tas upp på ett relevant sätt. Läs mer om programmet och de olika aktiviteterna nedan.

DET VIKTIGASTE!

  • Datum: 27 april - 1 maj 2024
  • Plats: Västra Jämtlands fjällandskap, Åre
  • Kostnad: 3 895:-.
  • Frågor: basecamp@krik.se
  • Medarrangörer: Basecamp arrangeras i samverkan med Solviks folkhögskola
  • Transport - vilken bil är du kopplad till? Gå med i Facebookgrupper för tåg eller bil där ni hyr/kör ihop.

PROGRAM

Lördag
18.00 Start på valborgsresan med registrering och inkvartering i Hållandsgården
18:00-20:00 Valfri kvällssoppa- kostnad 90:- Betalas till gården på plats. 
20:30 Lavingenomgång. Samling för alla toppturare utanför Hållandsgården. 
21.30 Kvällsmöte
22.00 Samling i nästa dags grupper

Söndag-tisdag
07.15-07.30 Morgonandakt
07.30-09.30 Frukost med lunchpaket 
08.30-16.30 Aktivitet
16.15-17.30 Middag
18.30 Avfärd eller promenad mot Undersåker kyrka
19.00 Kvällsmöte
21.00 Kvällsfika
22.00 Samling i nästa dags aktivitetsgrupper

Onsdag
08.30 Avslutningsmöte
08:45-10.30 Frukost och städ

Aktiviteter

Topptur (alla dagar)

Både för dig som är ny eller har erfarenhet av toppturer. Vi kommer i år att välja toppar som ligger i området kring Storulvån, Åreskutan, Ottfjället, Skäckerfjällen och Bydalen. Nämnda områden bjuder på en stor variation i spannet mellan högalpin fjällterräng och inlandstoppar. 

Utrustning: Randonnéutrustning med möjlighet till lös häl, telemark eller splitboard. Fjällskida eller snowboard/snöskor är även ett alternativ till möjlig utrustning. Ta med stighudar, hjälm och lavinutrustning. Hyra av utrustning görs på egen hand via förslagsvis Åre sportshop i Undersåker där vi har viss rabatt.
Nivå: ”Topptur” är för dig med tidigare erfarenhet. ”Topptur intro” för dig som vill testa på.
Pris: 0 kr.
Säkerheten är viktig i fjällen. Därför måste alla deltagare ha spade, sond och transciever.

Turåkning med längdskidor (alla dagar)

Det finns stora vidder att ta sig fram på i området kring Storulvån, Ullådalen och Vålådalen där vi kommer befinna oss. Här finns möjligheten att åka med på en platt skidtur främst i spårad terräng som längdspår men även inslag av ledkryss och dyl då längdspåren inte nödvändigtvis spåras under perioden. Nivån anpassas efter deltagarna och hur förhållandet ser ut under perioden. 

Utrustning: Längdskidor.
Pris: 0 kr – med egen utrustning.

Turåkning med turskidor (alla dagar)

Andra året för den här succén. Det finns stora vidder att ta sig fram på i området kring Storulvån, Ullådalen och Vålådalen där vi kommer befinna oss. Här finns möjligheten att åka med på en platt skidtur utanför spårad terräng. Nivån anpassas efter deltagarna och hur förhållandet ser ut under perioden. 

Utrustning: Turskidor med stålkant. Ej längdskidor eller topptursskidor.
Pris: 0 kr – med egen utrustning.

Klättring (söndag)

Njut av känslan att ta dig uppför bergsklipporna. Vi kommer att hålla till vid Välaberget och i huvudsak klättra topprep på ca 15 meter höga väggar.
Klippan har en spridning från 4a till 7c i gradering, så det finns alltså klippklättring både för den som vill pröva på för första gången och den erfarne klättraren som söker utmaningar. 

Utrustning: Kan lånas. Meddela gärna oss om du har egen utrustning i anmälan.
Förkunskaper: Inga.
Pris: 0 kr. (Maxantal är 17 personer per dag).

Vandring (alla dagar)

Söndag:  Grofjällsrundan. 11-15 kilometer lång och 310-490 höjdmeter. Fina vidder med start i Edsåsdalen. En topp som tar dig igenom det mesta av terräng, från granskog, till fjällbjörk och förhoppningsvis upp på kalfjället.

Måndag: Drommen. Kan bli en del pulsande i snö tills man kommer upp på platån genom Drommskåran. Där har solen gjort ytan snöfri upp mot toppen Drommen på 1140 meter över havet. Turen tillbaka varierar beroende på snödjup. 5-7 km. 500 fallhöjdsmeter. Pangfin utsikt utlovas. Är det för mycket snö för turen är alternativ topp Suljätten.

Tisdag: Tännforsen-Medastugan Pilgrimsled max 23.2 km. Vi kommer sannolikt inte hinna med att gå hela sträckan, men en fin del. Plattare tur som går förbi vackra Tännforsen och sen ringlar sig i gränslandet mot kalfjäll. Perfekt om du gått tidigare turer och vill ha ett nytt område att vandra i. Reservetapp är pilgrimsleden mellan Alsen och Mörsil.

Utrustning: Bra vandringsskor eller gympaskor som är någorlunda vattentäta.
Pris: 0 kr.

Löpning (alla dagar)

Spring genom femstjärniga omgivningar i fjällmilljö. Blir gruppen stor nog så ser vi över möjligheten att dela upp oss efter tempo. Räkna med distanser från en mil och uppåt under hela dagen beroende på nivå.

Utrustning: Träningskläder, löparskor och ryggsäck som du kan springa med.
Nivå: För alla med medelgod kondition och uppåt.
Pris: 0 kr.

Matlagning (måndag och tisdag)

Vill du njuta av Åres fantastiska miljö i lugn och ro är det här aktiviteten för dig! Här finns chansen äta den när den smakar som bäst- utomhus! Det bästa tillfället att lära känna nya människor. Vi vandrar en kortare sträcka till en vacker plats för att där tillsammans laga friluftsmat. 

Utrusting: Ta med skor som går att vandra en kortare sträcka i. Varma kläder.
Pris: 150 kr.

Kajak (söndag och måndag)

Att få paddla kajak i området kring Åre är en naturupplevelse. Här får man vara nära naturen och uppleva hur det känns att ta sig fram i vattnet tillsammans med andra trevliga människor. 

Pris: 400 kr/dag. (Maxantal är 14 personer per dag).

Utrustning: Att paddla kajak i kyligt fjällvatten kan innebära en risk om man skulle hamna i vattnet. För att delta i kajakpaddlingen behövs därför några säkerhetsåtgärder. För er deltagare gäller det att ta med extra ombyte om ni skulle trilla i, samt plastpåsar att ha de torra kläderna i.

Ridning (söndag och måndag)

I år erbjuder vi turridning med utgångspunkt i Huså. Dagen börjar med att man matchar ihop häst och ryttare. Efter det gör vi gemensamt iordning hästarna där du även får lära dig kommunicera och samarbeta med hästen. Efter det är det några timmars ridning med storslagen utsikt över Åreskutan, mysiga stigar i skogen och härliga backar för galopper.  

Eftersom att vi vill ha ett tempo som alla är bekväma med vill vi vill ha så homogena grupper som möjligt. Därför kommer vi ha nivåindelning på dagarna. 

Pris: ca 950 kr/dag. Betalas på plats. (Maxantal är 10 personer).

Nivå:
– Söndag: Har tidigare erfarenhet och kan tryggt behärska trav och galopp
– Måndag : Nybörjartur, för dig som inte ridit tidigare eller har en viss erfarenhet av att rida, men att det var länge sedan du satt på en häst.

Snowbike (stängd)

Snowbike tillbaka även 2024! En kombination av cykling och skidåkning där du oavsett tidigare erfarenhet av alpin utförsåkning kommer få ut maximalt av upplevelsen. Vi är i Edsåsdalen och hyr deras lift. Kom och testa.  

Pris: 500kr för Snowbike plus 290 kronor för liftkort i 3 timmar. Betalas på plats. (Maxantal är 15 personer).

Utrustning: Ta med eget liftkort om ni har och klä er för en dag i backen. Pjäxor och hjälm tar ni med själva.

Rypetoppen (tisdag)

Precis över den norska gränsen hittar vi Rypetoppens adventurepark. Här finns det flera ziplines på upp till 230 meter långa, klättring och höghöjdsbana. Detta är aktiviteten för dig som vill utmana din höjdrädsla, eller bara vill njuta av att swisha fram över fjällandskapet högt uppe bland trätopparna.

Utrustning: All utrustning du behöver finns i parken

Nivå: Alla nivåer.

Pris: 350 NOK. Betalas på plats.

Fjällkonst (söndag)

Är du nyfiken på att utforska mer av din kreativitet? Häng på denna aktivitet där vi kombinerar att skapa något under tiden vi omges av vacker fjällmiljö. Vi tar med oss akvarell, kol och kanske något mer material ut för att måla, teckna och ta inspiration av omgivningen. Förutom  skapande kommer aktiviteten innehålla en liten vandring och en enkel lunch som vi lagar över eld.

Vi hoppas att dagen kommer ge inspiration att våga testa mer av att skapa något med dina händer.

Pris: 200 kronor. Betalas på plats.

Utrustning: Ta med om du har. Annars köper vi in.

Hundspann (måndag)

Med Alaskan Huskies flyter man genom de stora fjällvidderna ute vid Enafors. En tur där din egna insats av att styra de sex-nio hundarna framför dig blir en stor del av hur snabbt ekipaget kan gå. Snabb inlärningskurva och väldigt roligt när farten ökar. Beroende av viss snömängd för att kunna genomföra. 16 km i distans att köra

Pris: 1000 kronor. Betalas på plats. (Maxantal är 15 personer).

Utrustning: Varma kläder (gärna vindtäta), och kängor/vinterskor.

Elskoter (måndag)

Äntligen ett miljövänligare sätt att snabbt färdas i terrängen kring Åre. 2 timmars tur med start uppe vid Åre Björnen. Häng på!

Pris: 1250 kronor. (Maxantal är 8 personer).

Utrustning: Ta med: Körkort, skidkläder (varma kläder) och handskar.

Overaller, stövlar och hjälm finns att låna.

PRAKTISK INFO

Datum: 27 april-1 maj 2024.
Plats: Västra Jämtlands fjällandskap, Åre.
För vem: För dig som är mellan 20-50 år. Stirra dig inte blind på om du är i yttre spannen av vår målgrupp- kom med!
Kostnad: 3 895 kronor. Eventuella kostnader för hyra, transport och aktiviteter tillkommer. För att anmäla dig behöver du vara medlem i KRIK och ha ett aktivt medlemskap för året. Att vara medlem i KRIK är helt gratis för dig under 26 år, för övriga kostar det 100 kronor per år. Bli medlem här.
Aktiviteter: Deadline för aktivitetsbyten internt är den 25 mars. Efteråt är det primärt ej genomförbart med aktivitetsbyte. Skador som gör att du inte kan genomföra en aktivitet gör det okej att genomföra ett byte. Externa aktiviteter är bindande.
Anmälan: Anmälan ses som bindande. Om du behöver avanmäla dig tar vi ut en administrativ kostnad på 1 000 kronor. Vid sen avanmälan efter 12 april sker återbetalning endast mot uppvisande av läkarintyg. Eventuella utlägg vi redan gjort återbetalas inte.
Boende och mat: Vi utgår från Hållandsgården som ligger utanför Undersåker, där vi även äter frukost och middag. Boendet sker i 2-6 bäddsrum, där vissa har dusch och toalett på rummet och vissa i korridoren. Ta med sängkläder och handduk.
Transport: Transport under hela valborgsresan bekostas av var och en. Vi uppmanar alla till samåkning eller gröna färdmedel. Under dagarna behöver du vara kopplad till en bil (även om du inte åker med just denna bil till och från aktiviteter). Detta för att vi ska kunna garantera att det finns tillräckligt med bilplatser ut till alla aktiviteter. Det löser du genom att antingen;

1. Åka med egen bil.
2. Samåka med någon som har bil.
3. Åka tåg till Undersåker och därifrån dela på en hyrbil (räkna med ca 800/person+tågresa). Kontakta exempelvis https://www.arebargarn.se/hyrbilar. Tågtips: VY Norrtåg Regional, tåg 7510 från Sundsvall, framme 17:35 (kostar den 3/2 409kr Sundsvall-Undersåker). Eller SJ InterCity, tåg 80 från Stockholm, framme 14:29 (kostar den 3/2 365kr Stockholm-Undersåker).

När du anmält dig kommer du få mail med länk till två facebook-grupper. En bilgrupp och en tåggrupp. I dessa grupper diskuterar man samåkning och ser till att alla är kopplade till en bil, samt ser över hur många hyrbilar som behövs. Har du inte Facebook, ta hjälp av en vän eller maila oss i ledningsgruppen på basecamp@krik.se.

Transport under lägret: För att ta oss till aktiviteterna kommer vi att åka bil. Det kommer utgå ersättning till de som kör. Ersättningen för bilarna kommer att vara 5 kr/km vilket personerna som åker med i bilen delar på. Se till att aktivera swish på mobilen för en smidig överföring av pengar. Annars fungerar det även att göra en banköverföring eller betala kontant till chauffören. Transporten kommer vid full bil troligtvis att landa på mellan 10-150 kronor/per dag beroende på hur långt man kör.

ANMÄLAN

Anmälan till Basecamp är ännu inte öppen.