Ta möjligheten att uppleva Åres fantastiska omgivningar från hästryggen, ta dig upp på Storsnasen på skidor eller utmana dig själv med en tur fjällöpning. Totalt erbjuder Basecamp Åre dig över tio olika aktiviteter att välja mellan, alltifrån klättring till kajakpaddling och vandringar. Ingen förkunskap krävs då samtliga aktiviteter leds av kunniga instruktörer.

Ta chansen att prova något du aldrig testat förut, eller utvecklas ytterligare i aktiviteter du redan kan. Speciellt välkommen om du inte varit med på Basecamp Åre tidigare, du kommer garanterat få spännande och roliga dagar att minnas! Aktivitetsdagarna kan du antingen spendera med att fokusera på en aktivitet eller så kan du testa något nytt varje dag. De mest populära aktiviteterna har tidigare år snabbt tagit slut när anmälan öppnat. Var på hugget och säkra din plats!

På Basecamp Åre möts människor från hela Sverige som vill ut i naturen och få både en utmaning och ett äventyr. Du får uppleva idrottsglädje, trosglädje och livsglädje i en härlig kombination – och också möjlighet till gemenskap och tid att lära känna nya människor.

På kvällarna har vi gemensamma samlingar i Undersåker kyrka där frågor kring livet och den kristna tron tas upp på ett relevant sätt. Läs mer om programmet och de olika aktiviteterna nedan.

KOLLA IN!

DET VIKTIGASTE!

  • Datum: 27 april - 1 maj 2024
  • Plats: Västra Jämtlands fjällandskap, Åre
  • Kostnad: Pris kommer
  • Frågor: basecamp@krik.se
  • Medarrangörer: Basecamp arrangeras i samverkan med Solviks folkhögskola
  • Deadline för aktivitetsbyte internt 25/3 2024. Externa aktiviteter är bindande
  • Transport - vilken bil är du kopplad till? Gå med i facebookgrupper för tåg eller bil där ni hyr/kör ihop

Anmäl dig här!

PROGRAM

Torsdag
18.00 Start på valborgsresan med registrering och inkvartering i Hållandsgården
18:00-20:00 Valfri kvällssoppa- kostnad 90:- Betalas till gården på plats. 
20:30 Lavingenomgång. Samling för alla toppturare utanför Hållandsgården. 
21.30 Kvällsmöte
22.00 Samling i nästa dags grupper

Fredag–söndag
07.15-07.30 Morgonandakt
07.30-09.30 Frukost med lunchpaket 
08.30-16.30 Aktivitet
16.15-17.30 Middag
18.30 Avfärd eller promenad mot Undersåker kyrka
19.00 Kvällsmöte
21.00 Kvällsfika
22.00 Samling i nästa dags aktivitetsgrupper

Måndag
08.30 Avslutningsmöte
08:45-10.30 Frukost och städ

Aktiviteter

Topptur (alla dagar)

Både för dig som är ny eller har erfarenhet av toppturer. Vi kommer i år att välja toppar som ligger i området kring Storulvån, Åreskutan, Ottfjället, Skäckerfjällen och Bydalen. Nämnda områden bjuder på en stor variation i spannet mellan högalpin fjällterräng och inlandstoppar. 

Utrustning: Randonnéutrustning med möjlighet till lös häl, telemark eller splitboard. Fjällskida eller snowboard/snöskor är även ett alternativ till möjlig utrustning. Ta med stighudar, hjälm och lavinutrustning. Hyra av utrustning görs på egen hand via förslagsvis Åre Skidsport, Hyrskidan eller närmare er hemort.
Nivå: ”Topptur” är för dig med tidigare erfarenhet. ”Topptur intro” för dig som vill testa på.
Pris: 0 kr.
Säkerheten är viktig i fjällen. Därför måste alla deltagare ha spade, sond och transciever. 

Turåkning med längdskidor (alla dagar)

Nyhet! Det finns stora vidder att ta sig fram på i området kring Storulvån, Ullådalen och Vålådalen där vi kommer befinna oss. Här finns möjligheten att åka med på en platt skidtur främst i spårad terräng som längdspår men även inslag av ledkryss och dyl då längdspåren inte nödvändigtvis spåras under perioden. Nivån anpassas efter deltagarna och hur förhållandet ser ut under perioden. 

Utrustning: Längdskidor.
Nivå: Alla nivåer.
Pris: 0 kr – med egen utrustning.

Turåkning med turskidor (söndag)

Nyhet! Det finns stora vidder att ta sig fram på i området kring Storulvån, Ullådalen och Vålådalen där vi kommer befinna oss. Här finns möjligheten att åka med på en platt skidtur utanför spårad terräng. Nivån anpassas efter deltagarna och hur förhållandet ser ut under perioden. 

Utrustning: Turskidor med stålkant. Ej längdskidor eller topptursskidor.
Nivå: Alla nivåer.
Pris: 0 kr – med egen utrustning.

Klättring (alla dagar)

Njut av känslan att ta dig uppför bergsklipporna. Vi kommer att hålla till vid Välaberget och i huvudsak klättra topprep på ca 15 meter höga väggar.
Klippan har en spridning från 4a till 7c i gradering, så det finns alltså klippklättring både för den som vill pröva på för första gången och den erfarne klättraren som söker utmaningar. 

Utrustning: Kan lånas. Meddela gärna oss om du har egen utrustning i anmälan.
Nivå: Alla nivåer.
Förkunskaper: Inga.
Pris: 0 kr. (Maxantal är 17 personer per dag).

Vandring (alla dagar)

Fredag: Blanktjärn. Turernas Rolls Royce. Se bilder på insta.

Lördag:  Drommen. Kan bli en del pulsande i snö tills man kommer upp på platån genom Drommskåran. Där har solen gjort ytan snöfri upp mot toppen Drommen på 1140 meter över havet. Turen tillbaka varierar beroende på snödjup. 5-7 km. 500 fallhöjdsmeter.

Söndag: Suljätten. ca 3 km och 345 fallhöjdsmeter till toppen.

Bra vandringsskor eller gympaskor som är någorlunda vattentäta.
Nivå: Alla nivåer.
Pris: 0 kr.

Löpning (alla dagar)

Spring genom femstjärniga omgivningar i fjällmilljö. Blir gruppen stor nog så ser vi över möjligheten att dela upp oss efter tempo. Räkna med distanser från en mil och uppåt under hela dagen beroende på nivå.

Utrustning: Träningskläder, löparskor och ryggsäck som du kan springa med.
Nivå: För alla med medelgod kondition och uppåt.
Pris: 0 kr.

Matlagning (lördag och söndag)

Vill du njuta av Åres fantastiska miljö i lugn och ro är det här aktiviteten för dig! Här finns chansen äta den när den smakar som bäst- utomhus! Det bästa tillfället att lära känna nya människor. Vi vandrar en kortare sträcka till en vacker plats för att där tillsammans laga friluftsmat. 

Nivå: Alla nivåer.
Utrusting: Ta med skor som går att vandra en kortare sträcka i. Varma kläder.
Pris: 100 kr.

Kajak (fredag)

Nytt för i år är att vi har en ny aktör med nyare kajaker. Om isen släpper har vi andra områden att paddla i. Spännande!

Att få paddla kajak i området kring Åre är en naturupplevelse. Här får man vara nära naturen och uppleva hur det känns att ta sig fram i vattnet tillsammans med andra trevliga människor. 

Nivå: Alla nivåer.
Pris: 400 kr/dag. (Maxantal är 14 personer per dag).

Utrustning: Att paddla kajak i kyligt fjällvatten kan innebära en risk om man skulle hamna i vattnet. För att delta i kajakpaddlingen behövs därför några säkerhetsåtgärder. För er deltagare gäller det att ta med extra ombyte om ni skulle trilla i, samt plastpåsar att ha de torra kläderna i.

Alpha-dagar med vandring och topptur

Nyhet! Är du intresserad av att fördjupa dig eller förstå essensen av vad den kristna tron handlar om och bolla tankar, tvivel och funderingar i en mindre grupp? I år kan vi stolt presentera ett tillägg på Basecamp nämligen Alpha.

Väljer du detta kommer du starta dagen med att äta frukost tillsammans i en mindre grupp och se ett avsnitt med ett tema från Alpha gällande den kristna tron. Därefter fortsätter dagen med en aktivitet tillsammans med gruppen där ni får möjlighet att samtala kring klippet från morgonen. Paketet innefattar vandring (fredag och söndag) och topptur (lördag) samtidigt som du får fundera kring den kristna tron tillsammans med andra.

För dig som aldrig hört talas om Alpha är det en kristen organisation som tagit fram ett material med kärnan av den kristna tron. Materialet är utformat som så att du först får lyssna och därefter delar dina tankar om det du hört med andra. I samtalet finns det rum att yttra sig om motsättningar, andra perspektiv och funderingar. 

Nivå: Alpha är både för dig som bekänner dig som kristen, är agnostiker, nyfiken på tro eller ateist. Runt matbordet är allas röst välkommen! Nivån på topptursåkning blir så att alla i gruppen har möjlighet att följa med.

Temadagarna blir: Vem är Jesus? Varför behövde han dö? Vem är den helige Ande?

Pris: 0 kr. Tillkommer för topptur om det är så att man inte har utrustning. Hör gärna av er till oss så ser vi vad som går att göra.

Foto/film (alla dagar)

Nyhet! Vill du utveckla ditt fotograferande/filmande? Är du trött på att ta grådassiga bilder och vill lära dig hemligheterna bakom en schysst bild? Nu finns möjligheten att lära sig av en professionell fotograf och du kan fråga allt du någonsin undrat om foto/film.
Planen är att haka på vandring, matlagning och toppturs-aktiviteterna men med ett extra fokus på skapandet. Det kommer finnas möjlighet till att ställa frågor om allt som har med foto/film att göra. Om det finns tid och möjlighet på kvällen har vi en kort samling och går igenom dagens bilder tillsammans (om man vill).

Utrustning: Det är en bonus om du har en kamera men en nyare smartphone funkar också jättebra. Du får tips som är applicerbart oavsett utrustning.

Ridning (fredag och lördag)

I år erbjuder vi turridning med utgångspunkt i Huså. Dagen börjar med att man matchar ihop häst och ryttare. Efter det gör vi gemensamt iordning hästarna där du även får lära dig kommunicera och samarbeta med hästen. Efter det är det några timmars ridning med storslagen utsikt över Åreskutan, mysiga stigar i skogen och härliga backar för galopper.  Exakt längd på tur och kostnad utifrån det presenteras närmare inpå, men räkna med pris runt 900 kr, som betalas under helgen. 

Eftersom att vi vill ha ett tempo som alla är bekväma med vill vi vill ha så homogena grupper som möjligt. Därför kommer vi ha lite olika nivåindelningar på dagarna under helgen. 

Pris: ca 900 kr/dag. Betalas på plats. (Maxantal är 10 personer).

Nivå:
– Lördag: Har tidigare erfarenhet och kan tryggt behärska trav och galopp
– Fredag: Nybörjartur, för dig som inte ridit tidigare eller har en viss erfarenhet av att rida, men att det var länge sedan du satt på en häst.

Snowbike (lördag)

Nyhet! Snowbike är en kombination av cykling och skidåkning där du oavsett tidigare erfarenhet av alpin utförsåkning kommer få ut maximalt av upplevelsen. Vi är i Edsåsdalen och hyr deras lift. Kom och testa.  

Nivå: Alla nivåer
Pris: 500kr för Snowbike plus 290 kronor för liftkort i 3 timmar. Betalas på plats. (Maxantal är 15 personer).

Utrustning: Ta med eget liftkort om ni har och klä er för en dag i backen. Pjäxor och hjälm tar ni med själva.

Kvarnbäckslabyrinten

Kvarnbäckslabyrinten (söndag)

Nyhet! En häftig grottur där man vandrar med snöskor, om det krävs, till grottorna. Tar ca 1 timma med vandring. Väl på plats är grottorna sammanlagt 450 meter långa, där man besöker de vackraste och torraste delarna av grottorna.

Pris: 900kr. Betalas på plats. (Maxantal är 12 personer).

Utrustning: Ingår guide, grottoveraller, pannlampor, snöskor, stavar. Ta med ett par vandringsvänliga skor. 

PRAKTISK INFO

Datum: 27 april-1 maj 2024.
Plats: Västra Jämtlands fjällandskap, Åre.
För vem: För dig som är mellan 20-50 år. Är du yngre eller äldre än det så går det också fint att hänga med.
Kostnad: Pris kommer. Eventuella kostnader för hyra, transport och aktiviteter tillkommer. I och med anmälan till Basecamp Åre blir du medlem i KRIK. Att vara medlem i KRIK är helt gratis för dig under 26 år, för övriga kostar det 100 kronor per år.
Anmälan: Anmälan ses som bindande. Om du behöver avanmäla dig tar vi ut en administrativ kostnad på 500 kronor.
Boende och mat: Vi utgår från Hållandsgården som ligger utanför Undersåker, där vi även äter frukost och middag. Boendet sker i 2-6 bäddsrum, där vissa har dusch och toalett på rummet och vissa i korridoren. Ta med lakan och handduk.

Transport:
Transport under hela valborgsresan bekostas av var och en.  Vi uppmanar alla till samåkning eller gröna färdmedel. Under dagarna behöver du vara kopplad till en bil (även om du inte åker med just denna bil till och från aktiviteter). Detta för att kunna garantera att det finns bilplatser ut till alla aktiviteter. Det löser du genom att antingen;
1. Åka med egen bil.
2. Samåka med någon som har bil.
3. Åka tåg till Undersåker och därifrån ta en hyrbil (se E-go-lösning längre ner).

Beroende på om du åker bil eller tåg till och från långhelgen så kommer du behöva gå med i en av två fb-grupper som du kommer få information kring i samband med anmälan. I dessa grupper diskuterar man samåkning och ser till så att alla är kopplade till en bil, samt ser över hur många hyrbilar som behövs. Har du ej facebook, ta hjälp av en vän eller maila oss i ledningsgruppen. 

Vi har från och med i år en deal med E-go som är ett företag genom vilket deltagare på valborgsresan erbjuds hyra bilar till rabatterat pris. E-go kommer se till att det finns bilar på plats på Undersåkers station att plocka upp vid ankomst för de som väljer att hyra genom dem. När ni går med i tåggruppen så fyller ni upp E-go-bilar som ni hyr från Undersåker station.

ANMÄLAN

Anmälan till Basecamp 2024 är ännu inte öppen.