Tid, plats och annat viktigt!

KRIK Basecamp Åre

Med anledning av Covid-19 och rådande omständigheter är KRIK Basecamp Åre 2020 tyvärr inställt. 


I år över valborg är det äntligen dags för Basecamp Åre igen!

För femte året i rad finns möjligheten att uppleva Åres fantastiska omgivningar från en hästrygg, framför snowkiten på fjället eller varför inte i full fart bakom ett gäng taggade Alaskan Huskies-hundar? Totalt erbjuder Basecamp Åre dig över tio olika aktiviteter att välja mellan, alltifrån toppturer till kajakpaddling och vandringar. Ingen förkunskap krävs då samtliga aktiviteter leds av kunniga instruktörer.

Ta chansen att prova något du aldrig testat förut, eller utvecklas ytterligare i aktiviteter du redan kan. Speciellt välkommen om du inte varit med på Basecamp Åre tidigare, du kommer garanterat få fem spännande och roliga dagar att minnas! Aktivitetsdagarna kan du antingen spendera med att fokusera på en aktivitet eller så kan du testa något nytt varje dag.

På Basecamp Åre möts människor från hela Sverige som vill ut i naturen och få både en utmaning och ett äventyr. Du får uppleva idrottsglädje, trosglädje och livsglädje i en härlig kombination – och också möjlighet till gemenskap, vila och tid att lära känna nya människor.

På kvällarna har vi gemensamma samlingar i Undersåker kyrka där frågor kring livet och den kristna tron tas upp på ett relevant sätt.

Läs mer om programmet och de olika aktiviteterna nedan.

Praktisk info

Datum: 29 april-3 maj 2020.

Plats: Västra Jämtlands fjällandskap, Åre.

För vem: För dig som är mellan 20 år till 39 år.

Kostnad: 2 550 kr. (Efter 15 april är deltagarkostnaden 2 800 kronor) Eventuella kostnader för hyra, transport och aktiviteter tillkommer. I och med anmälan till Basecamp Åre blir du medlem i KRIK. Att vara medlem i KRIK är helt gratis för dig under 26 år, för övriga kostar det 100 kr per år.

Anmälan: Är öppen, se länk nedan. Anmälan ses som bindande. Om du behöver avanmäla dig tar vi ut en administrativ kostnad på 500 kronor.

Transport: Det finns möjlighet till gemensam transport till Åre från vissa städer. Vill du samåka eller kör till Basecamp med egen bil, fyll i det vid anmälan så ser vi över möjligheterna för samåkning! Vi är tacksamma för alla bilar som finns tillgängliga under lägret då det finns behov av bilar för transport till och från de olika aktiviteterna.

Boende och mat: Vi utgår från Hållandsgården som ligger utanför Undersåker, där vi även äter frukost och middag. De 150 första deltagarna som anmäler sig kommer bo i Hållandsgården och utöver det finns det även möjlighet att bo på Sundmans gård, 300 meter från huvudgården där man äter.

 

Program

Onsdag
18.00 Start på lägret med registrering och inkvartering i Hållandsgården
19.30 Kvällsfika
20:30 Quiz
21.30 Kvällsmöte
22.00 Samling i nästa dags grupper

(notera att man till torsdagens aktiviteter antingen kan hämta utrustning onsdag innan stängning kl 18:00 alternativt torsdag kl 08:00)

Torsdag–Lördag
07.15-07.30 Morgonandakt
07.30-09.30 Frukost med lunchpaket 
08.30-16.30 Aktivitet
17.00 Hyra av utrustning inför kommande dag (eget ansvar)
16.15-18.30 Middag
19.00 Avfärd eller promenad mot Undersåker kyrka
19.30 Kvällsmöte
21.00 Kvällsfika
22.00 Samling i nästa dags aktivitetgruppergrupper

Söndag
08.30 Avslutningsmöte
09.15-11.00 Frukost och städ

Kolla in filmen!

Aktiviteter

Topptur (alla dagar)

Både för dig som är ny eller har erfarenhet av toppturer. Vi kommer i år att välja toppar som ligger i området kring Storulvån, Åreskutan, Ottfjället, Skäckerfjällen och Bydalen. Nämnda områden bjuder på en stor variation i spannet mellan högalpin fjällterräng och inlandstoppar.

Utrustning: Randonnéutrustning med möjlighet till lös häl, telemark eller splitboard. Fjällskida eller snowboard/snöskor fungerar som alternativ. Ta med stighudar, hjälm och lavinutrustning. Möjlighet att hyra utrustning genom Åre Skidsport (ange rabattkoden ”KRIK” för att få 10% rabatt).

Nivå:
– Topptur Intro, för dig som inte har provat på tidigare.
– Topptur Fortsättning, för dig med tidigare erfarenhet.

Pris: 0 kr – med egen utrustning.

Säkerheten är viktig i fjällen. Därför måste alla deltagare ha spade, sond och transciever.

Läs mer om toppturerna och uthyrningen här.

Klättring (alla dagar)

Njut av känslan att ta dig uppför bergsklipporna. Vi kommer att hålla till vid Välaberget och i huvudsak klättra topprep på ca 15 meter höga väggar.
Klippan har en spridning från 4a till 7c i gradering, så det finns alltså klippklättring både för den som vill pröva på för första gången och den erfarne klättraren som söker utmaningar. 

Utrustning: Kan lånas. Meddela gärna oss om du har egen utrustning i anmälan.
Nivå: Alla nivåer.
Förkunskaper: Inga.
Pris: 150 kr. (Maxantal är 17 personer per dag).

Vandring (alla dagar)

Vi kommer att vandra i mellersta delarna av Jämtland där snön inte längre ligger djup utan det går bra att att ta sig fram till fots. Se fram emot en dagstur och njut av att äta lunch ute i naturen.

Torsdag: Lillådammen ca 7 km. Start vid Fråö gruva, en vandring där du belönas med vacker utsikt över Åreskutan, Kallsjön och Skäckerfjällen.

Fredag: Blanktjärnsrundan, ca 12 km. En av Vålådalens finaste vandringsleder med varierande natur, från myrar och urskog till branta rullstensåsar och den turkosa tjärnen som vandringens höjdpunkt.

Lördag: Suljätten – ca 2,5 km (snabb stigning). Vandring uppför berget med en vacker utsikt uppe på toppen, där man ser fjällen och det vackra myrlandskapet.

Utrustning: Bra vandringsskor eller gympaskor som är någorlunda vattentäta.
Nivå: Alla nivåer.
Pris: 0 kr.

Turåkning med längdskidor (alla dagar)

Det finns stora vidder att ta sig fram i områdena kring Storulvån, Ullådalen och Vålådalen där vi kommer befinna oss. Här finns möjligheten att åka med på en platt skidtur utanför spårad terräng. Nivån anpassas efter deltagarna och hur snöförhållandet ser ut under perioden.

Utrustning: Längdskidor/turskidor.
Nivå: Alla nivåer.
Pris: 0 kr – med egen utrustning. Möjlighet att hyra utrustning genom Åre Skidsport (ange rabattkod ”KRIK” för att få 10% rabatt).

Ridning (alla dagar)

I år erbjuder vi turridning med utgångspunkt i byn Krok. Dagen börjar med att man matchas ihop häst och ryttare. Efter det gör vi gemensamt iordning hästarna där du även får lära dig kommunicera och samarbeta med hästen. Efter det är det några timmars ridning med storslagen utsikt över Åreskutan, mysiga stigar i skogen och härliga backar för galopper. På gården finns förutom hästar även får, alpackor, katter och hundar. 

Nytt för i år är att vi vill ha så homogena grupper som möjligt för att kunna hålla ett tempo som alla känner sig bekväma med. Så vi kommer ha lite olika nivåindelningar under helgen. 

Pris: 750 kr/dag. (Maxantal är 7 personer per dag).

Nivå:
– Torsdag: Har tidigare erfarenhet och kan tryggt behärska trav och galopp
– Fredag och lördag:Nybörjare, för dig som aldrig har ridit innan eller testat på några gånger

Löpning (alla dagar)

Femstjärniga omgivningar och upplägget varierar beroende på vad ni som är deltagare är intresserade av. Räkna med distanser från en mil och uppåt beroende på nivå.

Utrustning: Träningskläder, löparskor och ryggsäck som du kan springa med.
Nivå: Två olika beroende på tempo.
Pris: 0 kr.

Kajak (alla dagar)

Att få paddla kajak i området kring Åre i slutet av april är en naturupplevelse. Här får man vara nära naturen och uppleva hur det känns att ta sig fram i vattnet tillsammans med andra trevliga människor.

Nytt för i år: Två olika nivåindelningar. Under fredagen kommer vi att ha ett högre tempo i paddlingen jämfört med övriga två dagar.

Nivå: Alla nivåer.
Pris: 450 kr/dag. (Maxantal är 13 personer per dag).

Matlagning/Bastu (fredag och lördag)

Vill du njuta av Åres fantastiska miljö i lugn och ro är det här aktiviteten för dig! Här finns chansen äta den när den smakar som bäst- utomhus! Det bästa tillfället att lära känna nya människor och få ta det lite lugnt efter intensiva dagar. 

Nytt för i år är även att det finns möjlighet att kombinera matlagningen med ett härligt bastubad i en vedeldad bastu. 

Nivå: Alla nivåer.
Pris: 50 kr.

Mountainbike (alla dagar)

Mountainbike på Åres stigar, grus och asfalt. Fartfylld och kreativ cykling med duktiga instruktörer. Turen anpassas efter väderförhållanden.

Nivå: Alla nivåer.

Pris: 595 kr, inkl. hyrcykel. (Maxantal är 12 personer per dag).

Hundspann (torsdag och fredag)

En hundspannstur på 2 timmar med Alaskan Huskies som går genom de stora fjällvidderna runt Åreskutan. Först hälsar ni på hundarna och sen får ni vara med och koppla på dem till det övriga spannet. De ivriga hundarna sätter snabbt iväg och ni får styra ekipaget och känna kraften bakom de hundarna som drar er framåt på snön. Paus för lunch mitt i. 

Nytt för i år är att hundspannet kommer att utgå från Edsåsdalen. Är det så att det inte finns tillräckligt med snö flyttas hundspannet till Storlien. Vi kommer att vara tre per hundspann, varav en av dem är guide. 

Nivå: Alla nivåer.

Pris: 950 kr. (Maxantal är 15 personer per dag).

Snöskoter (torsdag)

En aktivitet med två timmar på snöskoter, vi håller till på baksidan av Åreskutan. OBS – det finns en risk att aktiviteten ställs in på grund av att behovet av snö är större här än övriga aktiviteter vi gör, och att terrängen ligger på en lägre höjd. 

Nivå: Alla nivåer.

Pris:
– 950 kronor för en skoter.
– 650 kronor för att dela skoter.

(max antal 12 personer per dag)

Tandemflyg (lördag) - Nytt för i år!

Vi erbjuder tandemflyg från Åreskutan! Utan några som helst tidigare kunskaper om skärmflygning kan du efter endast ett par minuters förberedelser koppla ihop dig med en av instruktörerna och sedan flyga som en fågel. Hela arrangemanget inkl upptransport, instruktioner, flygning och eftersnack, tar ca 1,5 timme. Aktiviteten kan hindras av att det blåser för mycket, eller för att vinden är byig. Även dimma och regn kan göra att man inte kan genomföra.

 

Utrustning: Stabila skor/kängor, handskar och tunn mössa att ha under hjälmen (Skulle du inte ha skor finns 4-5 par i olika storlekar att låna ut från de som anordnar tandemflygningen.) De håller med all utrustning som rör själva flygningen. Du kan ta med egen hjälm, men det är inget krav. Vi har hjälmar att låna ut i samtliga storlekar.

Nivå: Alla nivåer

Pris: 1500 kr. (Max antal är 15 personer.)

Triathlonstafett (lördag) - Nytt för i år!

En maxad triathlon där alla inblandade delas upp i olika stafettlag med tre deltagare i varje. En i laget kommer att springa, en i laget kommer att simma (distans och behov av våtdräkt återkommer vi till) Tävlingen kommer att avslutas med att man angriper vår egen Tour de Ski- backe i Trillevallen. 

Utrustning: En i laget behöver ha med sig längdskidor för att göra den avslutande klättringen. Vi återkommer till simningsdelen. 

Nivå: Alla nivåer.

Pris: 0 kr.

Anmälan

Med anledning av Covid-19 och rådande omständigheter är KRIK Basecamp Åre 2020 tyvärr inställt.