Cykla Vätternrundan med KRIK

Har du någon gång funderat på att cykla Vätternrundan? Eller kanske rent av fullfölja en svensk klassiker? Är du sugen på att ta högersvängen runt sjön tillsammans med ett glatt gäng? Nu finns chansen att göra det i KRIKs färger 2023 då vi reserverat platser.

Än så länge är upplägget inte helt spikat men tanken är att rulla runt i ett SUB12 tempo (SUB12 innebär att det tar 12 timmar från start till mål och det motsvarar en hastighet på cykeln om ca 28km/h). För att genomföra detta krävs det att du har en landsvägscykel, en sådan där med ett bockstyre och där skorna sitter fast pedalerna och du behöver också en del träning innan loppet.

“Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft” – Filipperbrevet 4:13

Det viktigaste

  • Datum: 16-17 juni 2023.
  • Kostnad: Kostnad för startplats är 1 800 kr/person.
  • Frågor & kontakt: info@krik.se.

Praktisk information

UPPLÄGG

Tanken är att göra resan runt Vättern så behaglig som möjligt för samtliga cyklister och att alla som står på start och gjort sina förberedelser får följa med hela vägen runt.

Inför loppet kommer vi att hålla kontakten med varandra via lämpligt forum och om möjligt träffas för en eller fler gemensamma turer, lite beroende på var i landet alla befinner sig. Och du kan vara lugn, även om du inte har möjlighet att ta en gemensam tur så finns det alternativ. Allt detta går vi igenom när vi träffas digitalt första gången. Den viktigaste träningen kommer du att få sköta på hemmaplan, sadelnötandet. Vi har alla olika förutsättningar, men målet är detsamma. Det finns rekommendationer om att man bör cykla minst 100 mil innan man kommer till start. Några pass i grupp bör man också ha gjort. Man brukar även säga att den hastighet du kan hålla i 30 km själv utan hjälp av andra är den snitthastighet du klarar att hålla i grupp runt Vättern. En annan rekommendation är att ha minst ett längre pass, över 10 mil, i benen innan start.

PÅ PLATS

Vi kommer att träffas i Motala fredag eftermiddag/kväll den 16 juni och äter middag tillsammans. Vi kommer att sträva efter att bo på samma ställe vilket underlättar en hel del. Efter middagen kommer vi ha ett lagmöte. Gemenskap och andakt står sen på programmet innan vi sover några timmar. Var och en ordnar sin egen frukost och sen är det påklädning och kort morgonbön innan gemensam avfärd till start.

LOPPET

Vi kommer ha tydliga roller och ledare utsett innan start. Ledarens ansvar är att ta alla säkert i mål. Ledaren dikterar villkoren under loppet, vilket är viktigt för säkerheten. Vi kommer (förhoppningsvis) att få uppleva soluppgången över Vättern när vi rullar söderut. Vi kommer dessvärre även få uppleva motvind och uppförsbackar. Farten kommer att anpassas utifrån förutsättningarna, men det innebär också att vi kommer rulla fortare vissa sträckor än 28km/h (annars kan vi inte ta det lugnare i motvind/uppförsbacke). En av de viktigaste sakerna att tänka på under loppet är att äta och dricka på cykeln. Detta görs med fördel när man ligger längst bak. Även detta är viktigt att träna på då de korta stoppen som görs inte är tillräckliga för att få i sig den vätska/näring som behövs. Det finns mycket att berätta om vad vi behöver tänka på och en sak alla måste ha stenkoll på innan start är teckengivning. Hur fånigt det än känns så måste detta sitta, annars är inte resan säker. När man ligger först är man gruppens ögon.

EFTER LOPPET

Väl i mål så är det glädje och tårar, känslan att rulla in i Motala är hur häftig som helst! Viss uppfräschning kan behövas innan gemensam middag vid klockan 18. Sedan väntar kvällsbön och gissningsvis tidig kväll för de flesta av oss. Efter en god natts sömn är det sedan dags för oss att packa ihop och rulla hemåt.

Anmälan

Ordinarie anmälningstid har gått ut men om du skickar ett mejl till info@krik.se senast den 5 november så får du uppgifter för att gå vidare med din anmälan.