Ny ordförande i KRIK

Karl Åberg började med ett gästspel i KRIK Borås redan 2011. Nu är han ny ordförande i KRIK och lyfter fram visionen med att sprida idrottsglädje, trosglädje och livsglädje.
— När människor får se och smaka på det så kommer andra siffermål att uppnås och springas förbi, säger han.

År 2011 fick Karl Åberg frågan från KRIK Borås-ledarna om att hålla i en parkour-aktivitet med andakt i mitten. Lite senare startade han och några kompisar gruppen KRIKsmark i Marks kommun.
– Jag och några andra goa kompisar drog ihop en grupp där. Vill man så kan man ge mycket engagemang och tid åt KRIK. Det är underbart tycker jag, säger Karl.
Efter studenten var han en del av första årgången av KRIK-linjen i Åre, vilket han beskriver som ett mycket bra år.
– Det var fantastiskt att få leka och växa i tro och gemenskap.

Karl Åberg uttrycker stor glädje över att nu få bära vidare facklan som ordförande i KRIK efter Axel Bylund.
– Han är en stjärna, och de andra i styrelsen är också stjärnor.
Att kliva in som ordförande beskriver Karl bildligt talat som att sova över hos en vän som redan bäddat en säng med allt man kan tänkas behöva.
– På andra ställen kan det kännas ovisst vart man ska sova, men på KRIK var det som att någon redan bäddat sängen med lakan.

Vilka är dina visioner och mål för KRIK det kommande året?
Karl berättar att han ser flera nivåer på frågan och att det politiska svaret innefattar siffror, statistik och ekonomi. Men hans mer spontana svar är att KRIK inte ska innefatta så mycket prestationskrav. Visionen är viktigare är siffrorna.
– När KRIK får handla om idrottsglädje, trosglädje och livsglädje och människor får se och smaka på det så kommer de andra siffermålen att uppnås och springas förbi, säger han.

Ett hungrigt Sverige

Karl nämner värdet av inflytande som minst lika viktigt som statistik. Att KRIK ska få vara något som lämnas med god eftersmak är viktigt för honom.
– Jag tänker youtubern Mustiga Mauri, som många har en go känsla av. Så ska KRIK kännas!

Först och främst uttrycker Karl dock att allt i KRIK utgår från att söka Gud och hans rike. Han citerar Matteus 6:33: “Sök först Guds rike så ska du få allt det andra också” och lyfter betydelsen av att låta Guds ljus skina genom oss.
– Jag tror att det är en bra tankegång i sitt arbetssätt. Har man det så kommer resten på köpet.

Då KRIK har fått betyda så mycket för Karl är han nu laddad för att ge tillbaka. Men inte i betydelsen av något uppoffrande.
– Att ge tillbaka låter som att det blir uppoffrande. Det är mer att vara i det sammanhanget och bidra. Hoppa ner i en roddbåt och ro tillsammans med andra.
För honom har det varit viktigt att inte se det som att han står längst fram i ett led och dikterar.
– Jag vill möjliggöra för alla att vi gör det tillsammans, säger Karl.

Han tycker sig märka att Sverige är hungriga. Både vad gäller andlig mat, men också på en prestigelös gemenskap.
– Jag vet inte om det är efter pandemin eller att Sverige legat och grott länge. Men det är dags att slå ut, säger han.

Om Karl får drömma är KRIK år 2025 en naturlig del av gemene kristen eller idrottsprofil i Sverige. Och attityden till KRIK är välkänd, såväl inom KRIK-grupper som i elitsammanhang. Han hoppas också att KRIK får fortsätta handla om lek, mening och networking. Men också om att sprida evangeliet där idrott utövas och där Jesus är satt i centrum och älskad.

Fakta om Karl Åberg
Kommer från: Helsjön, världens vackraste plats.
Bor: I Göteborg.
Ålder: 29 i år.
Pluggar: Läkarprogrammet, termin sju.
Övrig sysselsättning: Beachvolleyboll!

Text: Amanda Waldeck