Vännerna och tillika projektledarna Anna Zahlin och Anton Hjertberg träffades på konfACTION 2015, där båda var ledare. Genom ett gemensamt skidintresse och med inspiration från norska KRIK föddes idén om ett topptursläger.
Ett knappt år senare, våren 2016, skådade Basecamp dagens ljus för första gången. Sedan dess har lägret i Åre skruvats, slipats och fått betyda mycket för många.

Vad gör Basecamp så viktigt?
– Att människor får hitta en gemenskap. Och att få möjlighet att åka på läger trots att man inte är 15 år längre, säger Anna Zahlin.
Anton Hjertberg menar att lägret skapar förutsättningar att fånga upp människor i deras vardag.
– På läger får man möjlighet att rikta om sig lite. Man får chansen att vara på gudstjänst och ta någon form av beslut om sin livsriktning. Ibland kanske det innebär att hitta tillbaka, säger han.

Åtta år som projektledare

I år arrangerar Anton och Anna Basecamp för åttonde gången. I både med- och motvind och genom såväl strålande som katastrofala väderförhållanden har de lyckats behålla motivationen – och konstaterar att det är en framgångsfaktor att vara fler.
– Något år har jag varit mer motiverad, ett annat år har Anton varit mer drivande, säger Anna.
Anton stämmer in och berättar att en gemensam vision gör det starkare eftersom det hela tiden dyker upp hinder som man måste ta sig över. Motivationen har också hjälpts av att de själva uppskattar Basecamp. Anna berättar att lägret har gett och fortfarande ger henne många nya bekantskaper som numera utgör en stor del av hennes umgänge.

Engagemang som ger mycket tillbaka

För att hålla liv i ett engagemang tror Anna att man måste tycka att det man gör är roligt – och vilja sprida intresset vidare. De beskriver ledarrollen som ansträngande, men något som också gett dem mycket tillbaka.
– Det är lätt att sälja in ett projekt om det är lätt. Men för att man ska bli riktigt passionerad behöver det också finnas lite djup i det. Att det krävs något av en. Ju mer du investerar desto mer får du tillbaka, det går inte att komma ifrån det, säger Anton Hjertberg.
Han nämner också att en stor investering ofta leder till en stolthet som man kan bära vidare.
Anna Zahlin instämmer:
– Basecamp är en av grejerna i livet som man är stolt över. Om man tänker att vi på åtta år fått över 1 000 personer att åka på läger.

”Kör i gemenskap med andra”

Har ni några tips till andra som funderar på att starta ett läger eller vara med i en ledningsgrupp?
– Kör! Men kör i gemenskap! Leta efter någon som har samma dröm som du, säger Anna.
– Det är verkligen en bra sammanfattning. Jag kan se många engagemang som har dykt upp genom åren men som bara har dött. Men då finns det ett jättebra KRIK-kontor att ta hjälp av, så våga lite, säger Anton.
De uppmuntrar till att ta vara på känslan av att ha en idé som man tycker är kul och tror på. Att våga prova se vad det blir av det.
– Vi har läger som inte alltid flugit. Det går att testa och misslyckas. Men är man passionerad och beredd att lägga ner lite tid och hjärta i det så blir det alltid bra, säger Anton Hjertberg.
Text: Amanda Waldeck