Sverige och Schweiz blandas ofta ihop. Men Alena Fritzsche visste vad hon gjorde när hon lämnade Zürich för att spendera sommaren 2019 i Sverige – utan att känna någon eller kunna språket. Då hann hon med att vara ledare på ACTION och tre år senare är hon tillbaka i Uppsala, pratar flytande svenska och gör praktik på KRIK-kontoret.
– Det är mycket lättare nu när jag kan språket och har vänner här, säger Alena som laddar för nyårslägret EXPLORE.

Alena Fritzsche landade i Sverige i slutet av oktober och fick en dag på kontoret i Uppsala innan hon hakade på en intensiv Skåne-turné. Därefter har hon varit med på ARENA, Youth, Idre Fjäll, planeringshelg för EXPLORE och hjälpt till med det dagliga arbetet.
– Jag hoppades kunna vara med på många olika aktiviteter och det är en förväntan som verkligen har infriats. Det är roligt att se hur det fungerar här och få vara med och planera och organisera. Det är också spännande att få uppleva skillnaderna mellan länderna, hur saker och ting fungerar lite annorlunda mot hemma, säger Alena Fritzsche.

I Zürich har hon varit engagerad i organisationen Athletes in Action (AIA) som likt KRIK jobbar med att kombinera idrott och tro.
– Målen och visionen är väldigt lika. Däremot har de inga lokala grupper utan jobbar framförallt med läger, säger Alena som efter gymnasiet gjorde praktik hos AIA i tio månader.

Själv har hon ett stort idrottsintresse och gillar alltifrån spikeball och beachvolleyboll till löpning och alpint. Men den stora passionen är konståkning som hon har hållit på med sedan hon var åtta år gammal.
– Jag älskar det! Det är en så skön känsla att glida fram på isen. Jag gillar kombinationen av att det både är atletiskt och elegant på samma gång.

”Brukar vara rädd för nya saker”

Alena spenderade sommaren 2019 i Sverige med målet var att lära sig svenska och lära känna landet. Genom kontakter fick hon tips om KRIK och var med som ledare på både ACTION och Torp. Samma år återvände hon på vintern för att vara med på EXPLORE – och nu är hon tillbaka som praktikant på kontoret efter att ha tagit en kandidatexamen i folkhälsa i Schweiz.
– Jag ville utomlands efter gymnasiet men vet inte riktigt varför det blev just Sverige (skratt). I vanliga fall är jag rädd för nya saker, men när jag kom hit var det annorlunda. Början var utmanande men det känns som om Gud ville att jag skulle vara här och jag tror inte att det är en slump att allting har fungerat så bra, säger Alena.
Hon är uppvuxen i en kristen familj där tron alltid har varit betydelsefull.
– Tron ger en trygghet och är något som jag kan ha med mig i vardagen. Den beror inte på vart jag befinner mig eller vad jag gör. Gud har lärt mig så mycket om mig själv de senaste åren.

Nu sitter hon med i ledningsgruppen för nyårslägret EXPLORE och är aktivitetsansvarig tillsammans med teamaren Ellen Henrysson.
– Det är både spännande och roligt. Jag tycker om att organisera och det blir kul när allt det man har jobbat med i bakgrunden äntligen händer och man får träffa alla deltagare.
Finns det något som folk inte vet om dig?
– Hm. Svårt! Jag kan inte sjunga och klappa händerna samtidigt. Jag gillar att springa i regn. Och jag äter väldigt långsamt. Jag sitter ofta ensam kvar vid bordet hemma då alla ätit upp före mig.