De hoppar, snurrar och gör otroliga konster i luften som åkare i snowboard-landslaget.
Men det finns ett hopp som är viktigare för tvillingarna Gabriel och William Almqvist.
– Miljön inom snowboarden är långt från tron. Många är vilsna och försöker kanske hitta svaren i annat än Gud. Jag tror att vi tillsammans kan så frön och sprida ordet, säger William.

Som sexåringar fick Gabriel och William Almqvist från Falun varsin snowboard i julklapp.
Sedan var tvillingarna fast.
– Vi började åka i Källviksbacken och fastnade snabbt för friheten. Man kan göra vad man vill! Fotboll och andra sporter är mer styrda, det är två lag och du ska göra mål. Inte att fotboll är tråkigt – jag älskar fotboll – men snowboard är mer kreativt. Mer frihet, säger William Almqvist.

Unnar varandra framgången

De har länge varit stora talanger och i dag tillhör båda landslaget.
Men bittra konkurrenter? Knappast.
– Det är klart att man tävlar mot varandra, men det är inte som att jag blir arg om Gabriel landar ett bra åk. Jag blir glad för hans skull, säger William och får medhåll av brorsan.
– Generellt är det väldigt bra stämning inom snowboarden. Alla är vän med alla och snackar med alla. Det är mycket glädje, säger Gabriel.
Varför tror ni att det är så?
– Tävlingsdelen är egentligen en ganska liten del av sporten. Det finns ett stort frirum där man får uttrycka sin egen åkning på sitt sätt och bara ha kul. Det kan jämföras med alpint där man åker mellan käpparna i backen för att få en så bra tid som möjligt, då blir tävlingen väldigt viktig.
En av höjdpunkterna förra säsongen var Europacupen i franska Font Romeu där William vann guld i slopestyle och Gabriel tog silver i big air.
– Segern blev avgörande att jag fick åka med till VM i Georgien, så det var grymt. Det kändes häftigt att få köra VM tillsammans med brorsan och tävla mot de vassaste åkarna. En bra erfarenhet och det roligaste hittills, säger William.

Tacksamma för uppväxten

Närmaste målet är att kvalificera sig för OS i Italien om två år.
– Det finns absolut potential att ta sig dit. Just nu är vi båda skadade och ska operera axeln men vi hoppas kunna rehaba ordentligt och komma tillbaka starkare nästa säsong. Då är det kvalår, så det blir en viktig säsong för oss.
Gabriel och William är uppvuxna i en kristen familj i Falun och i dag medlemmar i Lugnetkyrkan.
– Jag är sjukt tacksam över att ha fått växa upp med tron och få sätta Gud först vad man än gör.
I backen, hemma eller var som helst, säger William Almqvist.
På sin Instagram-profil har Gabriel ett kors tillsammans med bibelord från Johannes 3:16 och Jeremia 29:11.
– Att vara öppen med tron känns kul och viktigt. Jag har fått frågor om bibelorden från andra åkare, både från Sverige och andra länder och jag har faktiskt lärt känna en åkare från Spanien som jag blivit nära vän med. Han har kommit en bit på vägen i sin tro och säger nu att han tror på Jesus. Det har varit fina och spännande samtal med honom, säger Gabriel.

”Många som är vilsna”

Tvillingarna beskriver annars snowboard-miljön som “väldigt långt från tron”.
– Det är få som tror och många som är vilsna och kanske försöker hitta svaren i annat än Gud. Jag hoppas att vi kan få så frön och sprida vår tro till andra åkare, säger William.
Vad betyder det kristna hoppet för er?
– Jättemycket. Det finns hopp, inte bara i snowboarden utan för alla ungdomar i Sverige. Vi som troende har en uppgift att sprida ordet och hjälpa fler – särskilt unga – att hitta Gud. Jag tror absolut att det finns hopp. Mycket hopp!
Text: Rickard Johnston
Foto: Imke van Dijk