KRIK arrangerar läger för ungdomar, 20+ och familjer. Lägren erbjuder en kombination av kristen tro, aktiviteter och gemenskap och du kan se hela årets utbud här.
I en KRIK-grupp kombineras idrott och kristen tro i en öppen gemenskap. Starta en KRIK-grupp och bli en del av ett större nätverk med det gemensamma målet att sprida idrottsglädje, trosglädje och livsglädje.
KRIK är en ideell ungdomsorganisation som vill skapa idrottsglädje, trosglädje och livsglädje genom att kombinera idrott och kristen tro.
KRIK arrangerar läger för ungdomar, 20+ och familjer. Lägren erbjuder en kombination av kristen tro, aktiviteter och gemenskap och du kan se hela årets utbud här.
I en KRIK-grupp kombineras idrott och kristen tro i en öppen gemenskap. Starta en KRIK-grupp och bli en del av ett större nätverk med det gemensamma målet att sprida idrottsglädje, trosglädje och livsglädje.
KRIK är en ideell ungdomsorganisation som vill skapa idrottsglädje, trosglädje och livsglädje genom att kombinera idrott och kristen tro.
Med sin fysiska spelstil och löpkapacitet har Carly Wickenheiser vuxit till en av damallsvenskans bästa mittfältare. Med nya klubben Kristianstad är hon redo att utmana topplagen på allvar – men hon har också mer i sikte än sportsliga framgångar.
– Självklart vill jag vinna och bli så bra jag kan, men mitt främsta mål är att göra Guds namn känt och att ära honom genom min sport, säger Carly Wickenheiser.
Carly Wickenheiser har varit tongivande på Örebros mittfält de senaste två åren. Hon är en bollvinnare som av tränaren beskrivits som “lagets hjärta” och har sina främsta styrkor i just duellspelet.
– Jag tycker om att tacklas och att vinna boll. Jag springer mycket och gillar att vara överallt, säger hon.
Inför årets säsong har amerikanskan bytt Örebro mot seriekonkurrenten Kristianstad som kom fyra
i fjol och dessförinnan har två raka tredjeplatser.
– Det känns kul och spännande. Vi har ett bra lag och jag hoppas att vi kan klättra ytterligare och utmana topplagen. Jag vill fortsätta växa som spelare och bidra både på och utanför planen.
Sportchefen i Örebro sa i en intervju att han hade hoppats att du skulle ta ett större steg än Kristianstad. Vad säger du om det?
– Ja, folk kommer alltid att ha åsikter. Kristianstad kändes rätt och jag fick tidigt känslan att det är här jag vill spela. Sedan är min tro väldigt viktig för mig. Jag vill göra vad Gud kallar mig att göra, och när han öppnade den här dörren ville jag följa den vägen.
På sin Instagram-profil har Carly en bibelvers från Psaltaren 16:8 uppskriven: “Jag har alltid Herren för ögonen. Han är vid min högra sida, jag vacklar inte”.
– Jag älskar den versen! Oavsett vad som händer får jag hålla blicken på Gud och behöver inte vara orolig. Med honom är jag trygg, han är både min vägvisare och min tröst.
Hon är uppvuxen i en kristen familj, men var bara ett och ett halvt år gammal när hennes pappa dog.
– Min mamma uppfostrade mig och mina två systrar som ensam förälder. Jag fick se hur tron bar henne och hur kyrkan kom med hjälp och stöd. Innan man fått uppleva Gud på ett sådant sätt kan det vara svårt för andra att förstå hur Gud kan vara ens tröst och styrka. Men att se mamma fixa det… Det finns ingen chans att hon hade klarat det i egen kraft. Jag har alltid vetat att jag ville ha något sånt i mitt liv också.
Under college-tiden fick hon en personlig tro och lärde känna Jesus. Efter det förändrades hennes perspektiv.
– Jag har alltid sportat och varit duktig på det, men tidigare gjorde jag det mest för min egen skull. För min egen ära. Efter att jag kommit till tro på riktigt var det mer… Okej, nu är det så här: Jag har fått den den här förmågan från Gud och nu spelar jag för honom. Min identitet är i Gud och jag kan tjäna och ära honom genom fotbollen. Hur jag presterar på planen definierar inte mig som person, och det har varit ett stöd under tuffa perioder med skador.
Hon kom till Sverige under 2019 och vill använda idrotten som ett sätt att dela evangeliet.
– Jag bestämde mig tidigt för att vara öppen med min tro och ta upp Gud i samtal. Det har varit häftigt att se vilka dörrar han har öppnat. Självklart vill jag bli så bra som möjligt och spela i de bästa lagen, men mitt främsta mål är att Guds namn ska bli känt.
Carly berättar att hon brukar läsa Bibeln på bortaresor och att hon har haft många spännande samtal om tron med lagkamrater.
– Vi startade ett bibelstudium i laget förra året och gick igenom en del av Johannesevangeliet. Vissa kunde historierna och var intresserade, andra inte så värst men jag fick studera Bibeln med några lagkompisar och det är häftigt att se hur Gud verkar.
Har du några tips för att dela tron med andra?
– Först och främst: Du behöver ha en personlig relation med Gud. Du kan inte prata om Gud eller dela tron med andra om du inte själv spenderar tid med honom. Från det kommer Gud alltid att öppna dörrar. Ta upp honom i vardagskonversationer. Det behöver inte vara några djupa samtal, men det är viktigt att testa och försöka. Många är faktiskt intresserade och tycker att det är spännande att höra om ens tro, oavsett om de tror på det eller inte.
Carly Wickenheiser är med i KRIKs elitnätverk och går tillsammans med två andra i gruppen en kurs i hur idrott och tro hänger ihop, arrangerad av det europeiska idrottsnätverket ECSU. Där finns teman som att dela tron, varför idrotten inte är perfekt och inspiration till att gå ut med budskapet om Jesus.
– Det är intressant. Precis som idrotten så har tron olika säsonger. Ibland känns allting jättebra, andra gånger går man igenom tuffa perioder och saknar motivation. Men Gud är trofast. Han är alltid där, oavsett hur det känns. Det får vi komma ihåg!
Text: Rickard Johnston
Foto: Michael Smolski/Football Is Everywhere
(Artikeln har tidigare publicerats i KRIK-Nytt nr 1 2023).