Emanuel Elmersson imponerade stort i Vasaloppet och stakade de nio milen på under fyra timmar. 03.57.36 räckte till plats 132 och personbästa i både placering och tid.
– Det är jag självklart väldigt nöjd med, säger han.
Här berättar han själv om sin målsättning på förhand, loppet och varför han ser KRIK-läger som en viktig paus i elitsatsningen.

Jag har som tidigare mål haft att varje år år slå min bästa placering. Förra året var jag på plats 179 i Vasaloppet Elit, så förhoppningar om topp 150 var absolut placeringsmål jag strävade efter. Med de resultat jag visat på loppen under året och dosen träningsmängd i kroppen så var jag väl medveten att jag hade det i mig – men jobbet skulle göras också!

Så var loppet

Jag kom iväg bra på startgärdet, men när backen kom fick jag det tufft. Jag tappade en del placeringar och uppe på myrarna så var det full gas och jag fick slita att hänga med. Det var kanske en kombination mellan val av skidor och att det gick fruktansvärt fort. Men kroppen kändes allt bättre och när även skidorna började gå bättre efter Evertsberg så kände jag mig i gott slag och plockade placeringar hela tiden.

Målsättningen framåt

Många hade nog sagt att det naturliga målet är att ta sig in topp 100, vilket jag håller med om. Men det är mycket som ska klaffa i loppet och det krävs ytterligare ett steg av högre träningsvolym, uppoffringar på vägen samt att hålla sig skadefri. För att behålla energin och hålla motivationen uppe tror jag också det är viktigt att bryta av den ”elit-specifika” träningen med sådant som gör dig glad och som du uppskattar. Då tänker jag bland annat på KRIK-lägret i Idre i december som jag var med på. Där inkasserades det absolut några träningstimmar, men fokus låg på det sociala umgänget, relationen med Jesus och att kunna glädjas tillsammans  oavsett skidnivå. För jag kan erkänna att det inte är så glamoröst att ge sig ut på ett fyratimmarspass i två grader och regn på rullskidorna, eller att ställa sig i stakmaskinen och köra sina intervaller. Idre-lägret är något man kan tänka tillbaka på i de tyngre träningsdagarna och inse att livet är mer än bara skidor. /Emanuel Elmersson