Linus och Evelina Hultegård har två små barn och krävande jobb som kärlkirurg respektive åklagare.
Samtidigt är de två av Sveriges bästa traillöpare och har vunnit flera lopp i år. Hur går det ihop?
– Ja, den frågan ställer man sig själv också ibland… Men vi har ett gym hemma och Thules löparvagnar är verkligen det bästa som har hänt. Barnen älskar det och vi kan springa mycket tillsammans, säger Linus.

I terrängloppet Trollhättan City Trail var det Hultegård överst på pallen i både dam- och herrklassen. Under Idre fjällmaraton sprang Linus in som trea på 45 kilometer, samtidigt som frun Evelina tog hem distansen 12 kilometer. Och helgen efter vann Linus fjällmaran i Sälen. Vi kan fortsätta rada upp topplaceringar, men ni förstår att det varit en minst sagt lyckad säsong för ett av Sveriges bästa löparpar.
– Det känns jättekul och har verkligen gått bra i sommar, säger Evelina Hultegård som nyligen förbättrade sitt personbästa på milen till 36.19.
Linus fick också äran att dra på sig den svenska landslagströjan och springa trail-VM i Innsbruck i juni.
– Det var häftigt och en extra grädde på moset. Tyvärr drog jag på mig en förkylning och behövde slå av på takten efter drygt en mil, men det jag tar med mig är att jag ändå hängde på topp 10-15 fram till dess.
Han började satsa mer på traillöpning för ett år sedan – och har snabbt blivit ett namn att räkna med i den absoluta toppen.
– Tidigare fokuserade jag mer på längre asfalts-lopp, men den träningen är ganska enformig och jag fick mycket skadeproblem med knäna. Jag har alltid gillat att springa i skogen och det har fungerat bättre för kroppen. I år har det bara flutit på och det känns superkul.
Varför tror du att det har gått så bra?
– Jag har en väldigt bra syreupptagningsförmåga vilket är en styrka. Samtidigt har jag kanske inte riktigt fått ut den fulla kapaciteten på bana, men i terräng känner jag mig stark. Jag är svårslagen i uppförsbackaroch har blivit bättre på att släppa på nerför.

100 procent glädje

Insatserna från Linus och Evelina Hultegård är imponerande i sig. Att göra det med två små barn hemma och jobb som kärlkirurg och åklagare är enormt. En nyckel till framgångarna som båda lyfter fram är löparvagnen. Eller rättare sagt vagnarna, då de har både enkel- och dubbelvagn.
– Vi springer mycket tillsammans och det är så kul att få träna ihop och umgås med varandra. Barnen tycker det är jättekul att åka med och ofta lägger vi dem i vagnen på kvällen, springer en runda och lyfter sedan in dem i sängen, säger Evelina.
De har också gjort om ett rum hemma till gym med löpband, stakmaskin, crosstrainer och roddmaskin.
– Det är magi! Efter en sen nattning är det lätt att känna att man inte orkar, då är det så bra att kunna sätta sig på roddmaskinen och köra ett intervallpass, säger Linus.
Samtidigt är han noga med att betona glädjen i löpningen och att träningen inte får bli ett måste.
– Att det är 100 procent glädje är ett viktigt motto för mig. Annars tror jag inte det skulle fungera. Jag har ändrat mitt mindset lite sedan vi fick vår andra dotter och är nu alltid nöjd med ett pass, även om det inte blir precis som jag tänkt mig. Jag är bara tacksam och njuter av att det funkar att springa.

Delar tron tillsammans

Linus och Evelina Hultegård har inte bara intresset för löpning tillsammans. De delar också den kristna tron.
– Den är jätteviktig för oss båda. Tron på Gud präglar vårt sätt att vara, tänka och se på våra medmänniskor. Under året har vi varit borta på många resor och tävlingar och därför inte varit i kyrkan lika mycket som tidigare, men det vill vi båda prioritera. Både för vår egen skull men också för barnens, säger Evelina och får medhåll av Linus:
– Det är så gott och härligt att få dela tron tillsammans. Jag tror att det är viktigt att ha en gemensam riktning och liknande värderingar. När jag träffade Evelina kändes det helt rätt och så mycket i livet blir lättare av att vi båda tror på Gud, inte minst kring barnen. Under resor och tävlingar blir det också en del tid för samtal och man kan få möjlighet att påverka andra genom sitt sätt att vara.
Text: Rickard Johnston
Foto: Ingrid:gopa