Handflatorna svettas. Pulsen är hög och dina tankar snurrar snabbt. Du vill ta chansen att prata om Jesus. Du har bett, du har pratat om det mesta annat i livet än din tro, men varje gång du vill inleda ett samtal så känns det helt omöjligt att veta hur du skall berätta om Jesus.
 
Det här är en situation som många av oss möter när vi vill vara frimodiga och berätta om vår tro. Vad gör man när ingen ställer frågor och det är svårt att hitta smidiga ingångar att berätta om Jesus?

Att hitta mod

Det är utmanande att se hur apostlarna tålmodigt berättade evangeliet vidare trots det tunga motstånd de mötte. När Petrus och Johannes, efter att ha fängslats och blivit befallda att inte tala om Jesus, svarade: ”Vi kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). Deras svar avslöjar motivationen bakom deras handlingar och ord. Ibland är det lätt att göra misstaget att glömma hur mycket kraft det finns i evangeliet. Istället fokuserar vi mer på hur vi tror att reaktionen kommer att bli istället för att fokusera på Gud. Ibland kan vi också tvivla på oss själva och vår förmåga att sätta ord på betydelsen av vår tro. I Romarbrevet 1:16 utmanas vi av Paulus: 

”Jag skäms inte för evangeliet, för det är Guds kraft till frälsning för alla som tror. först för juden, sedan för hedningen ”.

När vi talar om Jesus får vi komma ihåg att han har auktoriteten och makten över alla människors liv. Oavsett hur mycket vi tvivlar så kan Gud arbeta genom våra ord och med sin kraft ge frälsning till den som väljer att tro.

Ställ frågor och var intresserad

Ett bra första steg är att ta sig tid att ställa frågor och vara intresserad. De flesta reagerar på en fråga genom att svara tillbaka med en liknande. Då öppnas en möjlighet att låta den frågan vara det som leder samtalet vidare in mot Jesus.

Här är ett exempel på hur en sådan konversation kan se ut:

  • Börja med en enkel fråga. ”Vad har varit höjdpunkten under helgen?” Lyssna på svaret och bjud in till att fortsätta prata.
  • Svara på ett sätt som ger dig möjlighet att på ett naturligt sätt komma in på din tro. Till exempel: ”Jag hade en fantastisk helg. På lördagen tränade jag med några vänner och i söndags gick jag till kyrkan. Det var en jättebra predikan om Guds kärlek’’. (Här får du en öppning i att kunna prata mer om budskapet om Jesus på ett naturligt sätt).
  • Invänta responsen på det du har delat. Förhoppningsvis märker du av ett intresse och samtalet kan fortsätta. Om inte kan du prata vidare om träning eller något annat gemensamt intresse. 

”Jordens salt och världens ljus”…

Ibland kan samtalet ge en naturlig öppning till att prata om Jesus. I Kolosserbrevet 4:6 står det: ”Ert tal skall alltid vara vänligt, kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en’’

Var positiv – Leta alltid efter det positiva när människor omkring är negativa.

Peka på kristna värderingar och Jesus – ”Ja, jag håller helt med. Det är verkligen orättvist. Det strider mot allt jag tror på.” Var sedan beredd att berätta och definiera vad du tror på när någon ber dig att göra det.

Be! – Att personen som du pratat med känner sig nyfiken och trygg i att ställa fler frågor kring ert samtal om Jesus.