Säg hej till Mirka Suutari, ledare för KRIK Finland! Under hösten besöker hon KRIK-kontoret i Sverige för att se och lära sig mer och ta med sig idéer och inspiration hem till Finland.
– Jag vill se hur läger och grupper fungerar och förstå mer hur ni gör saker här. Jag tror att det bästa sättet är att komma hit och lära sig på plats, säger Mirka som har en elitkarriär i skidorientering bakom sig.

Mirka Suutari har en imponerande meritlista med VM-guld i stafett från 2017 och flera EM-medaljer i skidorientering.
– Jag gillar utmaningen i sporten och att hela tiden behöva vara fokuserad. Min styrka är i själva orienteringen. Jag kan läsa av kartan även när jag är riktigt trött och håller ungefär samma fart med karta som utan, säger hon.
Hon slutade tävla efter förra vintern, men har förhoppningar om att komma tillbaka.
– Att vara elitidrottare har varit en stor del av mitt liv. Jag har fått se många olika länder tack vare idrotten och det finns mycket inspiration att hämta från människor som ger så mycket av sig själva.

”Behöver struktur och rutiner”

Mirka hörde talas om KRIK när de startade upp i Finland för fem år sedan. Hon blev medlem efter att dåvarande ledaren Taneli Skyttä kommit till hennes kyrka för att berätta mer om organisationen. Hon var med på lägret Summer Camp och hade efteråt idéer på hur lägret skulle kunna utvecklas. Året efter var hon ledare för samma läger – och året därpå ledare för hela KRIK Finland.
– Ibland undrar jag om jag är modig eller dum (skratt), säger Mirka som parallellt med sin KRIK-tjänst på 20% också studerar Sports management.
– Jag vill vara på en plats där jag kan inspirera människor och dessutom dela min tro. Nu är jag på besök i Sverige för att lära mig det vi behöver för att kunna utveckla KRIK Finland. Jag vill se hur läger och grupper fungerar och hur arbetet ser ut. Jag tror att vi behöver struktur och rutiner kring hur vårt arbete i Finland ska se ut framöver.

Mirka Suutari är på KRIK-kontoret i Sverige fram till och med nyårslägret EXPLORE i Falun. Här kan du kolla in KRIK Finlands hemsida.