För tre år sedan ledde han Växjö till SM-final där man föll med uddamålet. Nu tar Niklas Nordén över det svenska landslaget i innebandy tillsammans med Thomas Brottman.
– Jag är otroligt taggad. Att få jobba med de bästa mot de bästa känns spännande, säger Nordén.

Niklas Nordén är en välkänd profil i innebandy-Sverige – inte minst efter sina sex lyckade år i Växjö IBK där han etablerade klubben i SSL och nådde slutspel varje säsong. Under det senaste året har Nordén jobbat som spelarutvecklingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet, men nu är 40-åringen tillbaka i båset. Denna gång som ny förbundskapten för det svenska landslaget.
– Jag har nog inte riktigt fattat det än. Det är superärofyllt och att få stå i båset med landslagsdressen är en dröm. Jag har saknat tränarrollen extremt mycket det senaste året. Det är min stora passion och när erbjudandet kom kändes det självklart att tacka ja.

Ska tillbaka till toppen

Finland har vunnit de två senaste världsmästerskapen och målsättningen är därför given: Att leda Sverige tillbaka till positionen som världens bästa innebandynation.
– Upplevelsen från många är att Finland inte bara vunnit VM utan även gått om Sverige på flera andra plan. Vi har en fyraårsplan som vi arbetar emot där förhoppningen är att vi ska stå på toppen igen till hemma-VM 2024.
När KRIK når Niklas Nordén är han på plats i Falun för att lära känna tränarkollegan Thomas Brottman som han kommer att dela ansvaret i landslaget med.
– Vi har haft många samtal ihop och det känns spännande. Vi vill båda vinna och är två vinnare, sedan är det klart att vi kommer att behöva kompromissa en del. Jag ser mig som huvudtränare och det tror jag att Thomas också gör.

”Är en duktig lyssnare”

Han beskriver sig själv som en modern tränare med ett ledarskap som lägger stor vikt vid relationer. Efter Nordéns sista match i Växjö IBK förra våren var stjärnan Jesper Sankell i tårar och sa i en intervju med SVT att han älskar sin tränare som att han vore en familjemedlem.
– Varje relation är superunik och jag skulle säga att jag är en duktig lyssnare. Jag är bra på att bemöta människor i elitmiljön där många har en extrem drivkraft. Jag går igång på att göra vad jag kan göra att maximera prestationen hos spelare.
– Jesper är en superrolig spelare med ett så fint hjärta. Samtidigt har det ibland blivit fel på planen och han har hamnat i en del jobbiga situationer. Han är lite lik mig på det sättet, reagerar innan han har tänkt och är impulsiv. Samtidigt är historien lite unik då jag själv kastade ut honom från laget efter 1,5 år men tog tillbaka honom ett år senare. Han behövde det. För mig handlar ledarskap mycket om att få människor att lära sig. På sikt är målet som tränare att kunna avveckla sig själv, då är du klar.
Hur upplever du din roll som kristen ledare inom elitidrotten?
– Jag fick frågan för 10-15 år sedan och då upplevde jag den lite mer komplex att svara på. Lite mer tabu kanske. Nu är var och en mycket inne i sitt eget och man accepterar mer vad som är andras grej, säger Niklas Nordén och fortsätter:
– Jag bär med mig tron i allt jag gör. Det påverkar mitt sätt att se på människor och ledarskap, det är jag övertygad om. Ibland använder jag mig lite av ett predikoupplägg under genomgångarna och jag märker att det biter på hjärtat hos spelarna. Min upplevelse är att elitidrottare är extremt mottagliga för att bli träffade av något som går på djupet.

”Vill göra saker för andra”

Niklas lyfter också fram behovet av att våga vara mer öppen med känslor inom idrotten.
– Det är lite av en ego-kultur och vi pratar ofta om att offra sig för varandra, men vad innebär det i praktiken? Vi bestämde oss för att träna på det genom att alla spelare i laget fick skriva sitt namn på whiteboard-tavlan tillsammans med något jobbigt i sitt liv, något som gnagde. En i laget beskrev hur han betedde sig dåligt mot en kvinnlig kollega och utmanade sig själv i att bjuda ut henne på middag och be om ursäkt.
– Efteråt fick han berätta för hela laget hur det kändes och jag tror att vi ofta missar att blanda in känslor i idrotten. Jag tror också att sådana saker är kopplade till min tro, att jag har en vilja att göra saker för andra.

Nådde SM-finalen 2017

Niklas Nordéns hittills största merit som tränare var SM-finalen 2017 där hans Växjö IBK föll med 4-5 mot Falun.
– Under mina sex år i klubben är finalen topp två av matcher vi spelat. Vi fick verkligen ut maximalt när det gällde och jag är skitnöjd med prestationen. Sedan hade vi 22 spelare där ingen spelat i en SM-final tidigare medan Falun hade en rad tidigare vinnare. I sådana matcher har erfarenhet stor betydelse.
Han blickar tillbaka på tiden i Växjö med både glädje och tacksamhet.
– Det jag är allra mest glad och nöjd över är att jag än idag har en otroligt bra relation till många av spelarna och föreningen. Det är sällan som en elittränare har en god relation med klubben de har lämnat och för mig är just det en bekräftelse på att jag gjort ett bra jobb och skapat fina relationer, säger Niklas Nordén.
Text: Rickard Johnston
Foto: Per Wiklund