I fjol blev han framröstad som årets manliga traillöpare i Sverige. I år har Oscar Claesson fortsatt leverera på topp med landslagsuttagning till trail-VM i Innsbruck, tre segrar på en vecka under fjällmaran i Åre och nytt banrekord på Idre fjällmaraton.
– Det känns häftigt att det har gått så bra, säger han.

Oscar Claesson har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges bästa traillöpare. I somras stod han för en otrolig prestation och vann tre tävlingar på en vecka i Åre, med totalt över 70 kilometer fjällöpning och drygt 3 000 höjdmeter. Frågan är: Hur har han lyckats bli så bra? Kanske ligger ett av svaren i en blandad idrottsbakgrund med tennis, löpning, orientering och längdskidåkning.
– Jag har tidigare sprungit några år på asfalt och bana och fått upp lite fart. Genom orienteringen har jag lärt mig springa i mer tekniskt krävande terräng och skidåkningen har gett mycket bålstyrka och kondition. Jag tror mycket på att testa olika idrotter och att träna varierat och mångsidigt, säger Oscar.
Är du förvånad att det gått så bra?
– Jag har väl länge vetat att jag är hyfsad på att springa i kuperad terräng, men trodde nog inte riktigt att det skulle gå så här bra så snabbt. Det känns häftigt.

Längdskidor nummer ett

Oscar Claesson växte upp i Taberg utanför Jönköping, men flyttade till Gnosjö för att gå skidgymnasium. Och i Gnosjö har han blivit kvar.
– Många stannade här efter skidgymnasiet och vi är flera som tycker det är oerhört roligt att träna och som pushar varandra. Jag tränar en del ihop med Ski Team Göhlins och det är kul att omge sig av likasinnade och dela både träningsglädje och gemenskap.
En vanlig träningsvecka består av uppemot femton timmar av löpning, cykling, rullskidor och något pass på gymmet. Så mycket längdskidor blir det inte längre, även om det fortfarande är favoriten.
– Det finns ingenting som slår längdskidåkning på vårkanten på skare i strålande sol.

Hyllar Linus Hultegård

Från Gnosjö kommer också konkurrenten Linus Hultegård – som varit på pallen tillsammans med Oscar i flera traillopp under året.
– Linus är rolig… När jag flyttade hit så flyttade han iväg, men jag jobbar på att få tillbaka honom till Gnosjö. Det riktiga träningsmekkat.
– Nej, men Linus är en superhärlig människa och har alltid varit en förebild för mig, både på och utanför banan. Jag har sett upp till honom under uppväxten och han har alltid varit duktig. I år har vi åkt på en del resor och tävlingar tillsammans och det har varit väldigt roligt. Vi gläds åt varandras framgångar, även om jag såklart gärna slår honom på lopp!
Oscar Claesson är uppvuxen i en kristen familj och gick i Missionskyrkan i Taberg under uppväxten.
Än i dag är tron en viktig del av livet.
– Kyrkan och gemenskapen där har gett mig oerhört mycket. Jag har en längtan att fler ska få upptäcka tron och allt det för med sig. Att det finns något mer att leva för. För mig är tron en trygghet och jag vet att vad som än händer så finns Jesus där.
Samtidigt som han alltid haft en tro har det funnits tillfällen då han tvivlat.
– När jag umgåtts med andra kristna har jag ibland känt: Wow, vilken stark tro den här personen verkar ha. Så mycket han varit med om och fått uppleva. Jag har frågat mig varför Gud inte kan visa mig några tecken också, säger Oscar och fortsätter:
– Men jag och Linus har pratat en del tro under våra resor under året och jag tror att det ibland är i de små sakerna och situationerna man får se Gud. När man springer uppe på fjället och upplever omgivningarna blir man påmind om att det är Gud som har skapat allt.

Önskar att fler hittade till församlingen

Och även om Oscar Claesson själv inte varit lika aktiv i kyrkan de senaste åren önskar han att fler får uppleva tron och gemenskapen i församlingen.
– Jag känner glädje inombords och vet att det finns något mer och hade så gärna sett att fler skulle hitta till kyrkan. För mig är tro mycket gemenskap där man hjälper varandra och bryr sig om sina medmänniskor. Mer hur man är som person och vän än att ha med sig en bibel överallt.
– Jag kan ärligt säga att jag inte har stått upp för min tro i alla lägen, men jag vill gärna vara en förebild på något sätt. Jag minns att jag läste Sportbibeln som yngre och tyckte att idrottsprofilerna som var med verkligen var förebilder för mig. Tänk att en dag själv bli så bra att man kan inspirera andra troende. Det är en längtan jag har.
Text: Rickard Johnston
Foto: Jacob Zocherman