“Ska ni gå hem nu?” Känner ni igen ramsan? Mot slutet av matchen, när förlusten känns oundviklig, börjar folk att avvika. Kanske är det för att undvika trängseln, kanske för att undvika förödmjukelsen eller för att visa sitt missnöje. Och det är då klacken för det andra laget ofta börjar skandera: ”Ska ni gå hem nu?”

När Jesus blir tillfångatagen och dödad, inträffar något liknande. Nästan alla som tidigare följt och hyllat honom vill undvika att förknippas med honom. Petrus vågar inte erkänna att han känner Jesus. Lärjungarna låser in sig av rädsla. Trots detta fanns det några (framför allt kvinnor) som var trofasta och stannade hos Jesus till slutet, medan de flesta valde att gå hem. Det verkade vara en säker förlust. Jesus hade kommit och förvandlat människors liv som ett tecken på att något nytt var på väg – ett nytt rike med liv och fred för alla. Men allt detta blev krossat på det mest brutala sätt man kan tänka sig.

Men ibland händer det osannolika, även efter att folk har börjat gå hem. Döden kunde inte hålla Jesus i sitt grepp. Det som såg ut som en säker förlust blev den största av segrar. Livet vann! Jesus lever och ger oss av sitt liv. Oavsett om du känner dig som en som stannat kvar hos Jesus genom allt, eller som en som gått hem och gömt dig, finns det nytt liv och nytt hopp eftersom Jesus lever!
Text: Hans Dahlén