Samuel Gren är mångsysslare, brandingenjör och ledare för KRIK Malmö 20+ sedan många år tillbaka. Att få sprida Guds rike är hans största motivation att fortsätta och att få dela ordet till icke-kristna varje vecka är enligt Samuel själv “helt crazy”.
– Jag vet inte hur många sammanhang som finns där man varje vecka möter nya människor som inte hört talas om Gud och där man återkommande får ge ut ordet, säger han.

Första gången Samuel Gren hörde talas om KRIK var genom en kompis. Året var 2016 och Samuel blev medbjuden till KRIK i Lund.
Där fattade han snabbt tycke för konceptet och insåg att det gav honom gemenskap, idrott och glädje på många plan.
När flytten gick till Malmö upptäckte han att den nya staden saknade KRIK-grupp. Därför bestämde han sig för att starta KRIK Malmö 20+ tillsammans med några vänner.
– Konceptet är svinenkelt, bra, roligt och till Guds rike, säger han.
För Samuel själv betyder tron allt. Det är den som avgör hur han väljer att leva sitt liv, vad han lägger sin tid på och vad han längtar efter. Den han vill bygga allt annat på.
– Tron är min grund i livet, säger han.
Men att vara ledare för en KRIK-grupp är inte bara enkelt. Samuel berättar att han har mött ett stort motstånd från Malmö stad kring att gruppen ska få vara bidragsgrundande. Något kommunen tidigare nekat till med anledning av den kristna profilen.

Lämnar vissa saker till Gud

Att hitta lokaler och ledare har inte heller alltid varit okomplicerat, men blivit lättare med tiden.
– Från början gjorde jag allt men efterhand som gruppen växte och blev större kunde jag axla en mer administrativ roll och inte vara på plats hela tiden.
För honom är KRIK inte en one man show, utan något som alla är delaktiga i. Samuel beskriver att organisationen gett honom en “sjukt god gemenskapskänsla”.
– Man får stöttning, push och pepp. Det finns bra support från kontoret och man behöver inte driva allting själv.
Men han betonar också vikten av att lägga vissa saker inför Gud att lösa.
– En del saker går bara till en viss gräns, sedan får man släppa det. Även om det kan vara jättesvårt som ledare att förstå och acceptera.
Samuel har fler drömmar om KRIK Malmö 20+ än vad han och familjen hinner med, och har därför ställt sitt huvud-ledarskap till förfogande. När en ny eldsjäl är på plats finns visionen att göra Malmö KRIK 20+ till en ekumenisk punkt där kristna får dela gemenskap och ha möjlighet att på ett enkelt och naturligt sätt bjuda med sina kompisar.

Personliga frågor och tydlighet

Vilka är då Samuel Grens bästa tips för att bli fler ledare?
– Fråga folk personligen! Det är jättesvårt att ställa en öppen fråga i ett rum. Det blir ofta ingen respons, säger han.
Samuel förklarar att engagemang är svårt eftersom många har mycket för sig. Då gäller det att vara så förutseende som möjligt. Att i förväg säga hur mycket tid saker kommer att ta.
– När folk tror att det innebär mer jobb än vad det gör blir man ofta otaggad på det.
Vad skulle du säga till någon som tvekar på att bli KRIK-ledare?
– Alla kan bli ledare. En ledare kan vara någon som har hand om en nyckel. Det spelar ingen roll vad man har för bakgrund, hur gammal man är eller om man känner sig som en ledare eller inte.
För Samuel Gren utgör ledarskap ett brett begrepp där alla kan vara med. Han understryker också att KRIK-sammanhang är “extremt fina miljöer att få testa och våga i”. Själv ser han en stor personlig vinning med att vara ledare.
– Jag har utvecklats hur mycket som helst! Framförallt har jag fått inspireras och växa av att se så många andra underbara KRIK-ledare. Jag älskar KRIK och är verkligen superpepp på det.
Text: Amanda Waldeck
Foto: Nathalie Bencic

Intervjun har tidigare publicerats i KRIK-nytt nr 1 2023.