Andakt: Man blir som man umgås

Gud har dött för dig. Kanske har du hört det hundra gånger tidigare, men det är värt att stanna upp inför om och om igen. För ärligt talat, förstår vi verkligen vad det betyder? Att Gud själv tog vår plats, vårt straff och offrade allting för vår skull. Det är faktiskt helt obeskrivligt stort och svårt att förstå! När vi närmar oss en förståelse av det kommer det förhoppningsvis leda till en kärlek och tacksamhet som gör att vi vill leva våra liv till Guds ära.

Så länge vi håller oss nära Jesus kommer vår vilja och våra gärningar så småningom att förvandlas. Då har Gud lovat att genom den helige Anden ge oss kraften och viljan att bryta med det onda i våra liv, den kraft vi inte äger i oss själva. ”För det är Gud som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja ska ske. (Filipperbrevet 2:13). Och i Johannesevangeliet 15:5 säger Jesus själv: ”Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra”.

Läste ni? Utan Jesus kan vi ingenting göra! Det handlar alltså inte om oss och hur vi själva lyckas eller misslyckas med våra liv, allting handlar om Jesus. Men genom att be, läsa Bibeln och spendera tid med Jesus kan vi växa till och bli mer och mer lika honom. Vi kan följa i hans fotspår och sprida vidare den kärlek som han först han visat oss.

För ju mer vi läser Bibeln, desto mer kommer innehållet garanterat påverka våra tankar och våra handlingar. Kanske har du hört uttrycket att man blir som man umgås? Under uppväxten var Beck-filmerna en stor favorit för mig och min bror. Vi hade en gammal VHS-spelare och en filmbox med åtta filmer, och jag vet inte hur många gånger vi sett dem… Spår i mörker var favoriten och den filmen har jag säkert sett 30-40 gånger. Det har lett till att vi än idag kan säga de flesta citaten i förväg på flera av filmerna, och när någon säger ett citat från en film kan man ofta kontra med nästa. Så mycket har det satt sig i huvudet.

Vi påverkas helt enkelt av det vi fyller vår tid med och människorna som vi umgås med. Med tiden blir vi mer lika våra vänner och personerna vi har en relation med. Vi lär känna dem djupare och börjar förstå hur de tänker, och börjar tänka liknande tankar. Tänk om Bibeln och Guds ord kunde få samma betydelse? Tänk om vi lärde känna Jesus ännu djupare, om vi förstod vem han verkligen är och vad han gjort för oss. Då är jag övertygad om att vi skulle förvandlas inifrån och ha lättare att följa hans bud. Låt oss be för det!

Bön: Jesus, tack för att du har dött för mig. Hjälp mig att förstå vad det betyder och låt det du har gjort få påverka mitt liv. Amen.
Rickard Petersson