Andakt: Vem bor här?

Många av er som läser detta är med stor sannolikhet mer intresserade av inredning än vad jag är. Men jag är ändå tillräckligt intresserad för att ibland bläddra i någon inredningstidning och har också sett något avsnitt av det populära programmet ”Vem bor här?”. Det är lätt att ryckas med av de fantastiska bilderna och berättelserna om hur dessa vackra och välstädade hem har skapats.

För någon vecka sedan läste jag ett reportage om en småbarnsfamilj som bodde i en fantastisk villa. Livet såg helt perfekt ut; köksbordet var exemplariskt dukat, mattfransarna låg inte en millimeter fel, kuddarna i soffan låg prydligt uppradade och allt såg väldigt medvetet ut. Den uppvärmda poolen på verandan var klar för bad och hela huset såg mer eller mindre ut att vara klart för husvisning inför försäljning.

Något skaver i mig när jag ser dessa bilder. Jag ställer mig samma fråga som i rubriken på reportaget – Vem bor här? Eller… bor det ens någon här? Framförallt har jag väldigt svårt att tro att de små barnen på bilden gör det, även om dom ser väldigt lugna ut på bilden.

I våras hade vi fotografering och visning av vårt eget hus, som vi då höll på att sälja, och jag vet vilket jobb som ligger bakom. Bilderna blir fantastiska att visa upp och syftet är förstås att få så många spekulanter som möjligt att vilja flytta in i huset. Men för att kunna behålla huset i det skicket flyttade vi ut för ett dygn, och lät huset stå obebott.

Jesus vill besöka oss mitt i våra liv
När Jesus kommer på husvisning och hembesök så funkar han inte som en vanlig spekulant. Vi kan ha hur städat, putsat och medvetet som helst, men det hjälper inte. Han ställer den mycket ärliga frågan – ”vem bor egentligen här”? Han vill besöka oss mitt i vardagen, mitt i våra liv, just precis som det ser ut en gråmulen måndag i oktober. Jesus ser vårt ostädade innersta framför våra perfekta möbler, kuddar och konstverk på våra vackert målade väggar.

Jag tänker på berättelsen om Sackeus som var en ”tulltjänsteman och syndare”. Och dessutom rik. Jesus bjöd hem sig själv till honom, men inte för att han hade ett perfekt hem, utan för att omvända honom och ”frälsa det som var förlorat”. Och Sackeus gensvarade på Jesus fråga genom att erkänna sina fel som doldes av en vacker fasad. (Luk 19:10)

Jesus älskar oss inte som vi är, han älskar oss trots att vi är som vi är. Vi behöver inte ha nystädat för att bjuda in Jesus i våra liv. Däremot vill Jesus vara med och städa upp. Och det svar han vill ha på sin fråga är: ”Jesus, det är jag som bor här!”

Bön: Jesus, tack för att du ständigt vill vara en gäst i mitt hem, mitt i min ostädade vardag. Jag ber om förlåtelse för mina fel och också om hjälp att städa upp allt som behöver städas.
Mattias Ottestig