Det började med en vision om att sprida budskapet om Jesus genom dans. I höst gör KRIK Reverence flera dansuppvisningar i Stockholm med syftet att nå ut till andra människor med tron.
– Dansen är vår tillbedjan och vi vill ära Gud med det vi har fått, säger ledaren Alice Ljung.
KRIK Reverence har inte bara ett lite annorlunda namn jämfört med andra grupper. De har också en tydlig vision om att ära Gud och sprida hans rike genom dans.
– Den direkta översättningen av reverence är vördnad. Vi ser det som tillbedjan och det speglar vår vision om att sprida budskapet om Jesus, säger Alice Ljung.
På gruppens Instagram-sida krik_reverence finns också ett bibelord från Romarbrevet 11:36: “Av honom, genom honom och till honom är allting. Hans är äran i evighet. Amen.”
– Vi dansar till alla möjliga olika musikgenrer men alla låtar är kristna.
Alice Ljung leder gruppen tillsammans med Viktoria Hall och de turas om att välja ut musik och göra koreografin.
Varje vecka träffas de tolv deltagarna i KRIK Reverence och ber, dansar och umgås i ungefär två timmar. Gruppen är öppen för alla, men i början av varje termin finns en anmälningsperiod för de som vill vara med.
– Det är för att alla som är med och dansar ska ha möjlighet att lära sig koreografierna, förklarar Alice.
Varje träningspass avslutas med att deltagarna delas in i mindre grupper där de får prata, dela böneämnen och be tillsammans.
Ett av målen är att nå ut till andra genom dansen – och i höst är KRIK Reverence därför med i Danskarusellen i Stockholm tillsammans med åtta andra dansgrupper och har gjort flera uppvisningar.
– Syftet att förmedla budskapet om Jesus genom dansen inför publik.
Hon poängterar samtidigt att de är noga med att betona att det inte är någon prestation inblandat.
– Vi dansar för att det är kul och det finns ingen press att sätta all koreografi eller att lära sig allt. Det är heller inget måste att vara med på uppvisningarna, utan frivilligt att bara träna om man hellre vill det. Men alla står med i bön tillsammans.
Har alla deltagare stor erfarenhet av dans?
– Det är väldigt olika. Vissa dansade lite när de var små och vill nu testa igen, andra har dansat hela livet. Det är en rolig blandning och gemensamt är att alla verkligen tycker om att dansa.
Har du några tips till andra som kanske vill starta en dansgrupp?
– Kolla om du kan hitta någon annan att starta gruppen med och våga ta hjälp från personer i gruppen. Det underlättar verkligen! Upplägget kan också vara fritt och ni behöver kanske inte ha en färdig koreografi till varje tillfälle, utan skapa något på plats? Eller improvisera. Håll det enkelt och utifrån era förutsättningar!
Artikeln har tidigare publicerats i KRIK-Nytt.