Första gången Victoria Ryberg kom i kontakt med KRIK var när hon åkte till ACTION förra sommaren. Lägret fick betyda mycket – och det var också platsen där hon fick möta Jesus för första gången. Nu har nedräkningen börjat till nästa läger.
– Jag känner mig annorlunda inuti. Jag är mycket gladare nu och har mer positiv syn på världen, säger Victoria Ryberg.

Från början var Victoria Ryberg tveksam till att åka på ett idrottsläger. Nu i efterhand menar hon att det är omöjligt att inte komma tillbaka.
– Min bild av sport förändrades väldigt mycket. På ACTION var det ingen press på att vara bra. Jag lärde mig att idrott kan vara ett sätt att umgås på. Eftersom jag inte var så sportig valde jag dans alla dagar och det var något av det bästa jag gjort. Nu älskar jag att tillbe Gud genom att dansa. Jag kan verkligen uttrycka mig från tårna till fingerspetsarna.

Sover med ett leende på vägen hem

Victoria nämner gemenskapen och gudstjänsterna som det bästa med KRIK-lägren. Hon säger också att de ger en sund egoboost efteråt.
– Det känns som att jag kan göra vad som helst. Och så sover jag med ett leende på vägen hem, taggad för en ny termin.
På lov ska man ju vila upp sig, men Victorias sätt är att åka på KRIK-läger.
– Trots att man är trött så känner man ändå att man kan göra allt efteråt!
Sommarens läger förändrade mycket. För bara ett år sedan var hon inte kristen, och nu är livet inte längre detsamma.
– Jag känner mig annorlunda inuti nu. Jag är mycket gladare och har mer positiv syn på världen. Jag har träffat min bästa vän, Jesus.

”Kändes som att jag hade hittat hem”

Hon berättar att hon har massor av bra minnen från KRIK som exempelvis lovsången vid tolvslaget på nyårsafton under EXPLORE, men det bästa är när hon fick se Jesus på vattnet med utsträckta armar.
Efter det skrev hon i sin lägerdagbok: “Dagen när jag slutade tveka”.
– Jag läste den nyligen, det var faktiskt jättefint.
Historien bakom minnet börjar med att Victoria upplevde att hon hittat något speciellt på ACTION.
– När jag kom dit kändes det som att jag hade hittat hem.
I samband med nattvardsgudstjänsten hände det speciella.
– Jag var inte döpt och då fick man inte ta emot nattvard*. Jag var inte riktigt van vid det. Det kändes som att när jag äntligen hade hittat hem så fick jag inte vara med, säger Victoria.
Att se alla andra gå fram till nattvarden gjorde henne lite ledsen. Själv gick hon tårögd bakåt i lokalen. En ledare bad för Victoria precis innan hon skulle gå ut, därefter gick hon till en bänk som vette mot sjön.
Då fick hon för en kort sekund se hur Jesus stod på vattnet med utsträckta armar.
– Det var väldigt häftigt. Då kändes det som att jag får vara med ändå.
En vecka senare döptes Victoria i Torslanda.
– Först skulle jag döpas på fredagen, men så kände jag att jag måste döpa mig direkt så jag döpte mig på måndagen när jag kom hem istället.

Nedräkning till nästa läger

Under lägret och tiden som konfirmand fick Victoria en större bild av vad den kristna tron egentligen handlar om.
– Jag fick en helt ny bild av kristendomen och en större förståelse för vad tron kan betyda för människor.
ACTION gav mersmak och efter lägret satte Victoria igång en nedräkning på telefonen där det stod hur många dagar det var kvar till nästa KRIK-läger: EXPLORE i Falun.
– Jag ville bara träffa alla människor igen, säger hon.
Var det lika bra som förra gången?
– Ja ja ja, om inte bättre! Den här gången kände jag också fler.
Hon lyfter fram KRIK-ledarna som något av det bästa med lägren.
– De gjorde att man kände sig så välkommen. Alla ledare var välkomnande och inkluderande. Man är aldrig ensam när man är där. Även om man åker dit ensam och inte gillar sport. Att det var roligt att sporta var kanske till stor del deras förtjänst. Ledarna införde att det var viktigt med fair play och att man inte behövde vara bra, säger Victoria Ryberg.
Skulle du rekommendera lägret till andra?
– Oh ja, till alla. På riktigt. Man behöver inte vara sportig, man kan komma ändå. Det är bara att sätta nedräkning på telefonen!
Text: Amanda Waldeck

*På ACTION och EXPLORE firas nattvard enligt Svenska kyrkans ordning. Det informeras innan nattvardsfirandet att man bör vara döpt för att ta emot bröd och vin, men det sker ingen kontroll. Alla är välkomna att dela gemenskapen vid nattvarden och den som inte är döpt kan få en välsignelse istället för bröd och vin.

Intervjun har tidigare publicerats i KRIK-Nytt nr 1 2023.