Andakt: Livets hockeyspel

Börje Salming, en av Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna, blev känd lika mycket för sitt hockeyspel, som för sina skador. När hans aktiva proffskarriär i världens bästa hockeyliga (NHL) var över, hade han sammanlagt samlat ihop över 600 stygn och ärr på kroppen tack vare hans uppoffrande och nästintill hänsynslösa spelstil. När han återvände hemåt till Sverige stod tidningar och fotografer på kö för att få närbilder på Börjes ärrade ansikte. Det är bilder som idag symboliserar tålighet, uppoffring, erfarenhet, respekt och styrka.

När skadorna väl inträffade och orsakade sår, blödningar och fula ärr tror jag ofta att Börje kände sig rätt uppgiven. När det gjorde som mest ont kanske han tänkte att ”det aldrig kommer bli bra igen” eller att han gjort sin match. Med lite tid, omplåstring, och en självläkande kropp var han ofta på fötter igen och han kunde återigen komma tillbaka till sitt hockeyspelande.

Vårt yttre och inre fungerar på liknande sätt och framförallt när det kommer till saker som skadar oss. I livet stöter vi på jobbiga saker som bildar eller river upp sår inombords. Det kan vara händelser vi inte kan styra över, men när saker väl händer kommer det påverka oss oavsett om vi vill det eller inte. Börjes och våra kroppar är fantastiska och har en förmåga att till stor del läka av sig själv men han hade aldrig klarat sig utan personer som gav honom vård och stöttning runt omkring honom.

Såren kan bli till styrka
När vi stöter på problem och mår dåligt över saker man gjort mot sig själv, sin medmänniska eller att personer har behandlat oss illa är det inte meningen att vi ska gå och bära runt på de sår som bildas i oss. Vi alla mår bra av att ha människor i livet som finns där för att lyssna, trösta, hänga med och någon som förstår dig. Flera gånger i mitt liv har jag försökt läka och sy ihop sår på egen hand men fått inse att det är så mycket lättare att ta hjälp av människor som vill lyssna och stötta mig och som jag litar på.

Precis som för Börje kanske de sår och stygn som till en början kändes jobbiga med tiden kan bli till din styrka. Det kan vara svårt att inse när det sker men till slut kan stygnen som läker ihop och bli till ärr vändas till din fördel. Människor kan se att du varit med om mycket, men att skadan inte fick sista ordet. I framtiden är det kanske du som behöver vara personen som är plåstret för någon annan.

Lägg dina bekymmer inför Gud
I Hesekiels bok (kap 34:16) i Bibeln säger Gud följande: ”Jag ska leta efter de vilsegångna och hämta dem de bortsprungna, jag ska förbinda de skadade, hjälpa de sjuka och se till de starka och välmående. Jag ska valla dem på det rätta sättet.”

Som kristen är det en sån gåva att få dela saker med Gud som är jobbiga. Även om han har full koll på vad som händer i våra liv så vill han att vi ska söka oss till honom. Vi människor kan göra mycket för varandra men ändå räcker vi inte alltid till. Då är det en otrolig tröst att kunna lägga alla våra bekymmer och problem inför Gud och lita på att han kan få läka våra sår och plåstra om det som blivit skadat.

Bön: Tack Gud för att du bryr dig om både mitt yttre och inre. Jag ber om att när jobbiga saker händer i mitt liv så vill jag våga ta hjälp av människor i min omgivning. Jag tackar dig för att du alltid är närvarande om jag går igenom tuffa tider och för att du kan leda och bära mig ut ur det. Tack för att du kan läka mina sår och för att du är mitt plåster.
Charlie Hällström